Thermoluminescence characteristics of CaSO4:Dy:Mn, CaSO4:Dy:Ce: and their aplication in accidental dose measurement
CaSO4: Dy: Mn, CaSO4: Dy: Ce'nin termolüminesans özellikleri ve kaza dozimetresi olarak kullanılması
  1. Tez No: 23533
  2. Yazar: ALİ F.KHALILI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAİF TÜRETKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Termoluminesans, Termoluminesans dozimetri, CaS04:Dy:Mn ve CaS04:Dy:Ce, Kaza dozu ölçümü, Thermoluminescence, Thermoluminescence dosimetry, CaS04:Dy:Mn and CaS04:Dy:Ce, Accidental dose measurement. Science Code -.404.01.00 ıu
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Öz CaS04:Dy:Mn VE CaS04:Dy:Ce'NIN TERMOLÜMİNESANS ÖZELLİKLERİ VE KAZA DOZİMETRESİ OLARAK KULLANILMASI F.KHALILI, AH Yüksek Lisans, Fizik Aııabilim Dalı Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Naif Tûretken Temmuz 1992, 97 sayfa. iki kısımdan oluşan bu tezin birinci kısmında termoluminesans dozimetre (TLD) malzemelerin hazırlanışı anlatılmış, nadir toprak elementlerin CaS04 maddesine eklenmesi ile elde edilen bu malzemelerin TL özellikleri incelenmiş ve bunların nükleer kazalarda çıkabilecek yüksek radyasyon dozunun ölçülmesinde kullanılma olanakları araştırılmıştır. Sonuç olarak, CaS04:Dy:Mn ve CaS04:Dy:Ce malzemelerinin“kaza dozimetresi”olarak kullanılabileceği saptanmıştır. Budozimetrelerin ayrıca kazanın meydana geldiği andan itibaren geçen sürenin saptan- maşım da sağlayabileceği ortaya çıkmıştır. ikinci kısımda ise malzemelerin kinetik mertebeleri ve tuzak parametreleri b, E, ve s değişik metodlarla hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMOLUMINESCENCE CHARACTERISTICS OF CaS04:Dy:Mn, CaS04:Dy:Ce AND THEIR APPLICATION IN ACCIDENTAL DOSE MEASUREMENT F.KHALILI, AH M.S. in Physics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Naif Türetken July 1992, 97 pages. The present work consists of two parts. The first part deals with the preparation of thermoluminescent (TL) phosphors which might be useful in ac cidental dose measurement and estimation of the elapsed time since irradiation. For this reason using rare-earth (RE) impurities different kind of thermolumines cent phosphors were prepared and their TL characteristics such as TL output, fading and response to radiation were studied. From these studies it was concluded that CaS04:Dy:Mn and CaSO^DyrCe may be used as dosimeters for accidental dose measurement and estimation of the elapsed time since the accidental irradiation. In the second part of this study order of kinetics and trap..arameters, b, E and 5 were determined by using the peak shape, initial rise and isothermal decay methods.