İşletme sermayesi finanslama stratejilerinin kârlılık üzerindeki etkisi ve Migros Türk T.A.Ş. uygulaması
Effect of working capital financing strategies to profitability and empirical study on Migros Türk T.A.Ş.
- Tez No: 235324
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN POYRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme Sermayesi, Finanslama Stratejileri, Kârlılık, Working Capital, Financing Strategy, Profitability
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde hızlı bir değişim yaşanması sebebiyle likiditesi zayıf olan ekonomimizde, işletmelerin işletme sermayelerini yönetirken, günümüzün dinamik gelişme ve değişme sürecindeki yeni değerleri ve riskleri de dikkate almaları gerekmekte olup buna uygun finanslama stratejileri seçmeleri önem taşımaktadır.İşletme sermayesi finanslama stratejileri, likidite, risk ve kârlılık gibi faktörlerin bileşimine göre oluşmaktadır. Finanslama stratejilerinin kısa vadeli ve uzun vadeli kaynaklara göre değişmesi bu kaynakların farklı likidite derecelerine sahip olmalarından kaynaklanmaktadır. Likidite derecelerine bağlı olarak da bu tür kaynakların maliyetleri farklı olmaktadır.Bu çalışmada, işletme sermayesi finanslama stratejilerinin kârlılık üzerindeki etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik araştırma verileri, gıda ve ihtiyaç sektöründe faaliyet gösteren Migros Türk T.A.Ş.'nin mali tabloları incelenerek elde edilmiştir. Çalışmada çeşitli kaynaklardan yararlanılarak işletme sermayesi finanslama stratejileri konusunda temel yaklaşımların ortaya konulduğu teorik bölümlerin yanı sıra finanslama stratejileri ile kârlılık arasındaki ilişki üzerine yapılan ampirik çalışmanın verilerinin incelendiği uygulama bölümü yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, there is an accelerated change in our economy which lack of liquidity and it is not only enough to calculate the working capitals of the companies in classical meaning, but it is very necessary to evaluate the new values and new risks during the dynamically developing and changing processes and to apply the appropriate financing strategy.Working capital financing strategies are formed according to combination of factors as liquidity, risk and profitability. Financing strategies change to short-term and long-term resources due to these resources is consisting of different kinds of liquidity level. According to liquidity level, costs of these kinds of resources become different.This study aims to reveal the effects of working capital financing strategies to profitability. The data are gathered by financial statements of Migros Türk T.A.Ş. which company is working nutriment and necessity sector. In this study, there are some chapters which examine the theoretical aspects of working capital financing strategies revealing the main approaches on financing strategies by the help of various resources. There is also one chapter which data of the empirical study is examined.