Örgüt kültürü ve çatışma yönetimi arasındaki ilişkiler ve bir uygulama
The relationships between organizational culture and conflict management: an empirical study
  1. Tez No: 235360
  2. Yazar: HACI AHMET DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİT KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Çatışma, Çatışma Yönetimi, Örgüt Kültürü, Organizational Conflict, Conflict Management, Organizational Culture
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Modern yönetim yaklaşımı, örgütsel çatışmaların tamamen ortadan kaldırılması ya da engellenmesine karşıdır. Bu yaklaşım, çatışma yönetiminin önemine ve bu süreci etkileyen değişkenlere değinmektedir. Bu çalışmada ilk önce örgütsel kültür kavramı tanımlanmakta; bunu takiben örgütsel çatışma, çatışmanın önemi ve çatışma yönetimi stratejileri konuları ele alınmaktadır. Daha sonra ise, tekstil sektöründe uygulanan bir anket çalışması ile örgüt kültürü çatışma yönetimi ilişkisi incelenmektedir. Sonuçlar esnek bir kültüre sahip örgütlerin problem çözme ve uzlaşma stratejilerini takip etmeyi tercih ettiğini; b-)statükocu bir örgüt kültünün de uzlaşma, yumuşatma ve kaçınma stratejileri ile ilişkili olduğu görülmektedir. Sonuçlar tartışılarak yorumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The modern management approach, is against to the entirely removal of the organizational conflict. The given emphasizes the conflict mangement and organizational variables influencing this process. In this study first, the concept of organizational culture is described. includes the organizational conflict, strategies for an efficient conflict management are iinvestigated . Then, a survey is conducted on textile manufacturers to show the relationships between organizational culture and conflict managementç According to the results; a)flexible culture is found to be positively related to problem solving and compromising strategiies, b) on the other hand static culture is related to smoothing, withdrawing and forcing. And finally it comes to a conclusion with these results.