Kurum içi çatışmaların yönetilmesi ve eğitim kurumlarında çatışma yönetiminin iş tatminine etkisi
Managing intra-organization conflicts and the effect of conflict management on job satisfaction in educational institutions
- Tez No: 235374
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ZEKİ İMAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çatışma, Örgütiçi çatışma, Çatışma yönetimi, Çatışma çözüm yöntemleri, İş tatmini
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Tarih boyunca hem sosyal hem de biçimsel yapılarda, kısacası bireylerin olduğu her ortamda çatışma yaşanmıştır. Bu nedenler çatışma pek çok disipline konu olmuştur. Bu çalışmada ?çatışma? kavramı yönetim bilimi çerçevesinde ele alınmakta ve eğitim kurumlarında eğiticilerin çatışmayı çözme şekilleri incelenmektedir.Bu araştırma ile endüstri meslek ve teknik liselerde görevli yönetici ve öğretmenlerin kurum içi çatışmaların yönetilmesi ve çatışma yönetiminin eğiticilerin iş tatminine etkisinin neler olduğunun saptanması amaçlanmıştır. Anket yöntemiyle yapılan bu araştırma 2007-2008 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde İstanbul İli Anadolu yakasındaki 7 endüstri meslek lisesi ve teknik lisesinde görev yapan 160 yönetici ve öğretmen üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre çatışma çözüm yöntemlerinden kaçınma ile iş tatmini arasında, zorlama ile iş tatmini arasında ve problem çözme ile iş tatmini arasında olumlu bir ilişki olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Through history there has always been conflict in both social and formal structures wherever individual exists. Therefore conflict is common interest of lots of different disciplines. In this study ?conflict? is analyzed under management science and educators? conflict resolution methods are researched in educational institutions.In this research, it is aimed to detect the thoughts of teachers and directors in professional and technical education high schools about intra-organization conflict management and its effects on job satisfaction of educators. This enquiry study has been applied on 160 teachers and directors of 7 professional and technical education high schools in Anatolian side of İstanbul in spring term of 2007-2008 educational year. According to the results of this research, it is investigated that there is a positive relationship between conflict resolution method avoid and job satisfaction, there is a positive relationship between conflict resolution method forcing and job satisfaction, there is a positive relationship between conflict resolution method problem solving and job satisfaction.Key Words : Conflict, Intra-organization Conflict, Conflict Management, Conflict Resolution Methods, Job Satisfaction