Odada
In the room
- Tez No: 235373
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK BUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Odada, Bellek, Gerçek, Paylaşım, İlişki, Kolektif Çekim Süreci, In the Room, Memory, Real, Sharing, Relation, Collective, Shooting Process
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sinema Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Tez projesi olarak ?ODADA? adlı kısa film çekilmiştir. ?ODADA? için hazırlanan bu çalışma içerisinde, ilk bölümde kısa film hakkındaki genel bilgilere; ikinci bölümde çekim öncesi ve hazırlıklarına ayrılmıştır. Üçüncü bölümde kısa filmin çekimine yer verilirken dördüncü bölümde çekim maliyeti yer almaktadır. Son bölüm, kurgu kapsamında filmi oluştururken karşılaşılan problemler ve bunun yanında oyuncular, teknik ekip hakkındaki bilgilere ayrılmıştır. ?ODADA? kişiler arasındaki ilişkinin düşüncede olduğuna vurgu yapmaktadır. Film boyunca iki farklı ülkede yer alan bir kadın ve bir adam; kendi odaları, birlikte geçirdiği zamanları düşüncede berabermiş gibi yarattıkları oda, gerçekte buluştukları anlar ve ilk tanıştıkları anda yaşadıkları ilişki görülmektedir. Kadın ve adam kafalarında yaşadığı ilişkide gerçek hayatta eyleme dökemediklerini bilgisayar veya telefon sayesinde düşleyerek ve ayrı ayrı gerçekleştirerek yaşamaktadırlar. Uzak mesafe bir ilişkide de iletişim kurmaya çalışan bir kadın ve bir adam kendi yarattıkları bir mekanda birlikte vakit geçirmektedir. Bazen ilişkide olduğunuz insanın yanındayken o birliktelik anını düşüncede canlandırılmamaktadır. İletişimin ve iletişimsizliğin insan ilişkilerinde çok önemli olduğu bir uzamda kadın ve adam tarafından kendilerine ait yeni bir belek ve yeni bir mekan yaratılmıştır. Bilgisayar, telefon ya da web cam sadece iletişim için birer araçtır. Kişilerin birlikteliklerinde yan yana olduğu anlarda bazen kuramadıkları iletişimin önemi, yaratılan bir ortak mekanda üçüncü mekan olarak karşımıza çıkmakta ve belleğin koridorları gibi yaşanılan anlar odalara doldurulmaktadır. Kolektif bir bellek oluşturulmasıyla paylaşım ve iletişim iç içe geçmiştir. Yaşam belleğin bir kasede doldurulması gibidir. Yaşadığımız anları zihnimizde gerçekleştirmemiz bir yandan bir hayal dünyası yaratırken ortak paylaşımla birlikte bireyin hatıralarının yansıması olarak kolektif bir hafıza ve ilişki yaratabilir. Bu kolektif bellek, bir bireyin öznel gibi gözükse de anılarını doldurduğu bireysel belleğinden yansıtılabilir.
Özet (Çeviri)
The short film, In the Room, has been shot as a master thesis. In this study, the general information about the short film in the first chapter, pre and post processes in the second chapter are mentioned. In the third chapter, shooting process; in the fourth chapter shooting cost are placed. In the last chapter, the difficulties faced in editing the film and also the information about the players, the crews are mentioned. In the Room emphasizes the relation which is in the people?s mind. Through the short film, a woman and a man are from two different countries; their own rooms; the room is created in their mind while pretending that they spend the time together; the moment they met and the relation they met in the first time are seen. The woman and man live the things which they couldn?t do in real, by the help of computer or telephone and they do the things independently. In a long distance relation, a woman and a man who try to communicate, spent the time in the place that they create. The people that we communicate in the same place, the memories might be remembered. Sometimes, when spending time with the one, it is possible not to feel the shared moment in the mind. The new memory and a new place have been created by the woman and man in the space which communication and lack of communication are the extremely important. The computer, telephone or the webcam are just gadgets for communication. The importance of the relation which they couldn?t communicate when the woman and man are together appears as a third place in the created common area and the lived moments are filled in the rooms as same as the memory. After having formed a collective memory, sharing and communication are integrated. The life is just like a memory which is filled in a bowl. Realizing the memories in our mind which we lived may create an illusional world besides it may create a reflection in the one with a common sharing as a collective memory and relation. Individual memory can think personal, but the collective memory can be reflected from the person?s memory.