Prens V.F. Odoyevski'nin fantastik öykü sanatı
Vladimir Fyodorovich Odoyevsky?s fantastik the art of tales
  1. Tez No: 235433
  2. Yazar: ALEV KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA KAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fantastik, Romantizm, Rus edebiyatı, Hayal, Antiütopya, Fantastic, Romantizm, Russian Literature, Image, Antiutopia
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
19. yüzyıl Rus Edebiyatı'nın önemli yazarlarından olan Odoyevski'nin Rus fantastik edebiyatına da katkısı büyüktür. Didaktik, toplumcu bir yazar ve iyi bir gözlemci de olan Odoyevski, öykülerinde Rus sosyete yaşamını, eğitim ve bürokrasi sistemini anlatmış ve yanlışlarını göstererek eleştirmiştir. Öykülerinde eleştirilerini fantastik anlatıyla birleştirmiştir.Yazarın edebi dili eserlerinin konusuna göre değişim göstermketedir. Yazarın soylu kesimi anlattığı öykülerinde ve felsefî ağırlıklı öykülerinde uzun, anlaşılması zor bir dil kullanmıştır. Ancak çocuk öykülerinde ve halk masalları havasında yazdığı öykülerinde, sade ve akıcı bir dil kullanmış, halk dilinin güzelliğini göstermiştir.Odoyevski Rus edebiyatında sadece yazarlığıyla değil, gazeteciliğiyle de önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is the fantastic story art of the Russian writer Vladimir Fyodorovich Odoyevsky. For this purpose we tried both to introduce to writer and review his stories.Odoyevsky is a writer of the first half of XIX. Century His contribution to Russian literature, especially Russian Fantastic literature is great. Also, Odoyevsky takes up a considerable place in fantastic literary by his works.Odoyevsky was a didactic writer and socialist. He explained and criticized Russian high society life, education and bureaucratic system by showing their defects. Odoyevsky was a good observer who displayed the life of Russian public and high society at that period.The writer?s literal language changes according to subject of his works. His language in his aristocratic and philosophic stories is highly hard to understand. But, he used clear and fluent language in his child stories and folk tales. He showed an excellence in folk language.Odoyevsky has an important place in the Russian literature as a writer, journalist and folk man.