Seçimlerin Türkiye ekonomisi üzerinde yarattığı etkiler: Hendry yaklaşımı
Effects of elections on the economy of Turkey : Hendry approach
  1. Tez No: 235454
  2. Yazar: OSMAN SERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA YURDAKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Elections, Political Conjuncture Actions Theory, Government Payment, Prices, Hendry Approach
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Seçimler siyasi iktidarın el değiştirdiği veya iktidarını uzattığı politik bir olay olmaktan çıkmış, ekonomileri -siyasi aktörlerin fırsatçı davranışlarından dolayı- etkileyen, ekonometristlerin ve iktisatçıların ilgisini çeken bir konu başlığı olmuştur.Bu çalışmada; Politik Konjonktür Hareketleri Teorisi ışığında, politika ile ekonomi arasındaki ilişkide yer alan aktörler, bu aktörlerin davranışları ve bu davranışların seçimlere etkileri, Politik Konjonktür Hareketleri Teorisi'nin genel çerçevesi ve siyasi iktidarın seçimleri etkileyebileceği popülist araçlar ele alınmıştır.Yapılan ampirik analizde ise; Türkiye'de 1988-2008 yılları arasındaki genel seçimlerin kamu harcamaları ve fiyatlar üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışma 3 aylık veriler ile Hendry'nin Genelden Özele Yaklaşımıyla analiz edilmiş, çalışmada seçimlerin fiyatlar üzerinde bir etkisinin bulunmadığı fakat kamu harcamalarını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar Sözcükler1. Seçimler2. Politik Konjonktür Hareketleri Teorisi3. Fiyatlar4. Kamu Harcamaları5. Hendry Yaklaşımı
Özet (Çeviri)
Elections, which affect the economies due to the opportunist behaviors of politicians, are no longer phenomena of just a switch or an approval of political competence but have become a subject matter of interest for economists and econometrists.In this study, actors in the relationship between the politics and economy, their acts and effects of these acts on the elections, and populist policies which can be utilized by the government competence in order to affect the elections are analyzed in the light of the Political Conjuncture Actions Theory. An overview of the Political Conjuncture Actions Theory is also given in this thesis study.The effects of the general elections between years 1988-2008 on the government payment and prices in Turkey is researched by the help of an empirical analysis carried out. The analysis performed by using Hendry?s deductive approach on 3 month period data showed no correlation between the prices and elections; but some effects of elections on government payment are observed.