Dünyada artan su sorununun Türkiye ve Ortadoğu açısından değerlendirilmesi
Evaluation of increasing water problem in the world according to Turkey and Middleast aspect
- Tez No: 235466
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUZAFFER ÜREKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Su Politikası, Sınıraşan Sular, Uluslararası Su Hukuku, Uluslararası Akarsu, Ulusal GüvenlikPetrole alternatif ve yeni enerji kaynakları bulundukça, Water Policy, Transboundary Water, International Water Law, International River System, National Security
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Petrole alternatif ve yeni enerji kaynakları bulundukça, dünya üzerindeki petrol sorunu ve petrole olan ihtiyaç kademeli olarak ortadan kalkacaktır. Fakat suya alternatif bulunamayacağı için artan dünya nüfusu ve sanayileşme oranında suya olan ihtiyaç gittikçe artacak ve dünya üzerindeki su problemi devamlı karşımıza çıkacaktır.Bu tez çalışmasında, dünyada artan su sorunu ve bu su sorununu en aza indirebilmek için eldeki mevcut su rezervlerini en verimli ve ekonomik şekilde kullanılmasının gerekliliği üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda su rezervlerinin kullanımı Türkiye ve Ortadoğu açısından objektif veriler kullanılarak değerlendirilmeye gayret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Both the problem of gas production and the need of gas across the world will be overcome in steps by reason of the fact that new and alternative resourses of energy have been discovered. But, due to the fact that there is no alternative for water, the need for use of water will be increased in connection with increasing population and industrialization. The water problem will exist in the future, too.This thesis focuses on globally increasing water problem and the need to use in store water reserves most productively and economically. Additionally, the use of water reserves is tried to be evaluated under the objective datas gathered from both Turkey end Middle- East.