Nabucco Projesi'nin (Türkiye'den Avrupa'ya doğal gaz taşınması projesi) gerçekleşebilirliği ve Türkiye'ye siyasi açıdan katkısı
The feasibility and political contribution of nabucco project (Natural gas transportation from Turkey to Europe) to Turkey
- Tez No: 235471
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN LATİF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Uluslararası İlişkiler, Energy, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Nabucco, Doğal Gaz, Boru Hattı, Proje, Kaynak, Nabucco, Natural gas, Pipeline, Project, Resource
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Nabucco Projesi; Ortadoğu ve Hazar Bölgesi doğal gaz rezervlerini Avrupa pazarlarına bağlamayı öngören bir, ?doğal gaz taşıma projesi?dir. Projenin başlangıç ülkesi Türkiye olup, Proje kapsamında temin edilecek doğal gazın; Türkiye'den başlayarak, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'ya ulaştırılarak, ilk etapta güzergâh üzerindeki ülkelerin gaz ihtiyacının karşılanması, takip eden yıllarda ise Avusturya'nın Avrupa'da önemli bir doğal gaz dağıtım noktası olma özelliğinden de faydalanılarak diğer ülkelerin gaz taleplerindeki gelişmelere göre Batı Avrupa'ya ulaştırılması amaçlanmaktadır. Yaklaşık uzunluğu 3.300 km. olan Proje'nin maksimum kapasitesinin 31 milyar m³/yıl olması ve 2012 yılında başlangıç kapasitesi ile devreye alınması planlanmaktadır. Mevcut şartlara bakıldığında, Azerbaycan Şah Deniz, Türkmenistan ve diğer Trans-Hazar kaynakları ile İran gazının taşınması öngörülmektedir. Uzun vadede Irak ve Suriye üzerinden Mısır gaz kaynağı başta olmak üzere diğer çevre ülke kaynaklarından da gaz taşınması planlanmaktadır. Proje çalışmaları Şubat 2002'de, BOTAŞ, Bulgargaz (Bulgaristan), Transgaz (Romanya) ve OMV (Avusturya) şirketleri arasında yapılan görüşmeler sonucunda oluşturulan çalışma grubu ile başlatılmış ve MOL (Macaristan) şirketinin de katılımı ile beş ülkenin ortak olduğu ?Nabucco Gas Pipeline International Ltd.? isimli şirket kurulmuştur. 2008 yılında Alman RWE firmasının katılımıyla ortak şirket (ülke) sayısı altıya yükselmiştir. Avrupa'nın doğal gaz arzına ?kaynak çeşitliliği? yaratmak üzere başlatılan proje çalışmalarında, halen projeye hangi ülkelerden doğal gaz arzı sağlanacağı ve doğal gazın hangi güzergâhlardan geçirilerek Avrupa pazarlarına ulaştırılacağı konusundaki çalışmalar devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
The Nabucco Project is a ?natural gas transporting project?, which is foreseen to connect the Middle East and Caspian natural gas reserves to the European Market. The beginning country of the project is Turkey; thus, it is aimed to transport the obtained natural gas through this Project starting from Turkey, along Bulgaria, Romania and Hungary and finally to Austria; firstly in order to cover the gas demand of the countries mentioned and then in the following years, it is aimed to make use of the feature of Austria being an important gas hub in Europe for the transportation of natural gas to the western European countries according to the improvements on demand. It is planned that the project with a length of approximately 3.300 km reaches the maximum capacity of 31 billion m3/year and starts operating in 2012 with the initial capacity. Considering the present conditions, it is planned to transport the gas of Azerbaijan, Turkmenistan, Iran and other Trans-Caspian resources. In a long period, it is also planned to transport the gas from the resources of Egypt and other surrounding countries along the line in Iraq and Syria. The project has been initiated after the negotiations between BOTAŞ and firms called BULGARGAZ (Bulgaria), TRANSGAZ (Romania) and OMV (Austria) and the formation of a working group in February, 2002. With the involvement of MOL (Hungary), all five countries have founded a limited company called ?Nabucco Gas Pipeline International Ltd?. The number of countries (shareholders) of the company rose to six with the involvement of the German company called RWE. Within the project, which has been initiated to create ?resource varieties?, the studies on the route of the pipeline to transport the gas, and the supplying countries are still being carried out.