Hasta hakları birimi uygulamasında Kozan Devlet Hastanesi örneği
The sample Kozan State Hospital in patient rights unit practice
- Tez No: 235553
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Kamu Yönetimi, Hospitals, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Hak, İnsan Hakları, Sağlık Hakkı, Hasta Hakları, Hasta Hakları Uygulamaları, Hasta Hakları Birimi, Right, Human Right, Health Right, Patient Right, Patient Rights Practice, Patient Rights Unit
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Hasta hakları, son çeyrek yüzyılda insan hakları, bireysel hak ve özgürlükler ve tüketici hakları kavramları ışığında gelişen ve sağlık hizmet sunumunda bu kavramların karşılığı olarak somutlaşan, yükselen bir değerdir. Bu niteliği itibariyle hasta hakları, sağlık hizmetlerine yönelik ulusal/uluslararası yapılan ve yapılacak yapısal düzenlemelerin kilit noktasında yer almaktadır. İnsan hakları arasında önemli bir yere sahip olan hasta haklarının korunması ve denetiminin sağlanması açısından, birçok ülke sağlık hizmet sunumunda hasta beklentilerini dikkate alan ?hasta odaklı? hizmet anlayışına geçiş yapmışlardır. Ülkemiz de; sağlık hizmet sunumunda ?hasta odaklı? yeni anlayışı benimseyerek, sağlık kurumlarında hizmetin ?hasta odaklı? olarak sunulmasını sağlayacak ?hasta hakları uygulamalarını? fiilen başlatmıştır. Bu uygulamalar neticesinde, sağlık kuruluşlarında hastaların başvuru haklarını aktif olarak kullanmalarını sağlayacak mekanizmalar oluşturularak, hasta haklarının korunması ve hasta haklarına saygının denetimi bağlamında önemli açılımlar sağlanmıştır. Bu açılımların öbeğinde yer alan Hasta Hakları Birimleri de; hak ihlaline uğrayan hasta ve hasta yakınlarının savunucusu ve danışmanı olarak, başvuru konusu hasta hak ihlalinin kısa zamanda ve etkili çözümünde aktif rol oynamakta, sorunun kaynağında çözülmesini sağlayarak, hasta memnuniyetsizliğini minimize etmeye çalışmaktadır. Birim ayrıca, hasta hakları kültürünün sağlık personeli ve toplum tarafından benimsenmesinde ve hasta haklarının talep edilebilir konuma getirilmesinde yürüttüğü eğitim faaliyetleriyle de önemli bir görevi yerine getirmektedir. Hasta Hakları Birimi uygulamasının Kozan Devlet Hastanesi örneğinde araştırıldığı bu çalışmamızda, ankete katılan hasta ve sağlık personelinin hasta hakları konusunda %73 oranında bilgi sahibi olduğu ancak %56 gibi yüksek oranda da Hasta Hakları Biriminin işleyişi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları tespit edilmiştir. Hatta ankete katılan hastalardan Hasta Hakları Biriminin işleyişi hakkında yeterli bilgiye sahip olanların oranı sadece %6'dır. Araştırma bulgularımız çerçevesinde; hasta hakları uygulamalarının merkezinde yer alan Hasta Hakları Birimlerinin, hastaların bilgilendirilmesi konusunda daha aktif rol oynaması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Patient rights; developing in the last quarter of the century in the light of concepts of the human rights, individual rights and freedom and consumer rights, is a rising value concretizing in the health care as a result of all these concepts. As a result, patient rights has a key position for, directed toward health care, the national/international structural arrangements which were done or will be done. From the point of maintaince and control of the patient rights having an important position in human rights, in the service of health care many countries has passed ?patient-centred? service concept taking patient expectations into consideration. In our country, by accepting the new concept ? patient-centred? in the service of health care, ?patient rights practices? which will supply the presentation of the health service as patient centred has actually being started in health institutions. As a result of practices, new mechanisms were formed which will ensure that patients can actively use their application rights in health institutions; at the point of patient rights? maintaince and the check of the respect on the patient rights, important openings were supplied. As the defender and adviser of patients and patient rights being violated, patient rights units, being in the centre of these new openings, have an active role in effectual and immediate solution of the patient right violation, and by helping solve the problem at he start point, they try to minimize patient?s dissatisfaction. Also, the unit accomplish an important duty by educational activities which the unit carry out for the appropriation of patient rights culture by medical personnel and society, and for placing the patient rights at the demandable position. At this research, which Kozan State Hospital example was investigated on the patient right unit practice, it was tested that 73 percent of patients and medical personnel attending to the survey have information about patient rights; however, 56 percent of them, a high proportion, don?t have enough information about the function of patient right unit. Moreover, the percentage of the patients in the survey having enough information about patient rights unit?s function is only % 6. As a result of the research, it was concluded that patient rights units, being in the centre of patient rights practice, must have more active role in the process of informing the patients.