Exploring the relationship between the concepts of organization culture, organizational justice and organizational citizenship behavior
Örgüt kültürü, örgütsel adalet ve örgütsel vatandaşlık kavramları arasındaki ilişkinin araştırılması
- Tez No: 235566
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAHYAGİL, PROF. DR. ÜLKÜ DİCLE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Örgütsel Adalet, İşlevsel Adalet, Dağıtım Adaleti, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Organization Culture, Organizational Justice, Procedural Justice, Distributive Justice, Organizational Citizenship Behavior
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
Günümüzün iş dünyasında, şirketlerin hayatta kalabilmeleri ve hedeflerine başarıyla ulaşabilmeleri için çalışanlar pek çok faktörün arasında en önemli unsur olarak görülmektedir. Çalışanların performanslarını ve etkinliklerini geliştirmek yöneticilerin en önemli sorumluluğudur. Yöneticilerden çalışanların katılımlarını ve performanslarını arttıracak bir iş ortamı sağlamaları beklenmektedir. Bu çalışma örgütsel davranış biliminin temel kavramlarından olan örgüt kültürü, örgütsel adalet ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkilerin incelenmesi üzerine odaklanmaktadır. Bu kavramlar hem örgütlerin hem de çalışanların gelişmesinde önemli rol oynar.Örgüt araştırmacıları kültür, adalet ve vatandaşlık davranışının örgütlerin etkinliği ve verimliliği üzerindeki rollerini güçlü bir şekilde vurgulamaktadırlar. Önceki çalışmalar bu kavramların başarı odaklı iş ikliminin gelişmesinde önemli yapıcı etkisi olduğunu vurgulamışlar ve bunun çalışanların performansları ve aralarındaki destekleyici ilişkiler üzerinde pozitif etkisini göstermişlerdir. Bu konularla ilgili pek çok çalışma yapılmış olmasına rağmen, bu kavramların ilişkisiyle ilgili literatürde ortak bir anlayış bulunmamaktadır. Bu çalışmada belirtilen analiz sonuçları, bu kavramların Türk örgütlerinde nasıl etkileştiği konusunda önemli bulgular ortaya koymaktadır.Bu çalışma, istikrar ve izlenecek yöne önem veren örgüt kültürü çalışanlarının esneklik ve değişime önem veren örgüt kültürü çalışanlarından dağıtım adaletini daha yüksek seviyede algıladıklarını göstermiştir. Ek olarak bulgular, dışa odaklı örgüt kültürlerinin içe odaklı örgüt kültürlerinden daha fazla işlevsel adaleti algıladıklarını ileri sürmektedir. Araştırma bulguları, dışa odaklı örgüt kültürlerinin içe odaklı örgüt kültürlerine nazaran örgütsel vatandaşlık davranışıyla daha fazla ilgili olduğunu ileri sürmektedir. Buna ek olarak işlevsel adaletin dağıtım adaletine nazaran çalışanların örgütsel vatandaşlık davranışı sergilemeleriyle daha ilgili olduğu bulunmuştur. Ayrıca, bulgular güçlendirme, sportmenlik, bağlılık, başkalarına yardım etme ve örgütsel adalet arasında güçlü bir ilişki olduğuna dair deneysel kanıtlar sunmaktadır.Bu çalışmaya göre çalışanların yaşları ve tecrübeleri arttıkça örgütsel adalet algılamaları ve örgütsel vatandaşlık davranışı sergileme seviyeleri düşmektedir. Genç, az tecrübeli, ve düşük eğitim seviyeli çalışanlar dağıtım adaletine diğer çalışanlardan daha çok önem vermektedirler. Çalışanlar yaşlandıkça, tecrübeleri arttıkça ve eğitim seviyeleri yükseldikçe algılamalar dağıtım adaletinden işlevsel adalete kaymaktadır. Ayrıca, çalışmanın sonuçları, erkek çalışanların örgütsel adalet ve dağıtım adaleti kavramlarına bayan çalışanlardan daha çok önem verdiğini ortaya koymaktadır.Özetle bu çalışma, günümüzün süratle değişen ve küreselleşen iş çevresinde yöneticilere örgütsel adalet algılamalarının dikkatlice geliştirildiği ve örgütsel vatandaşlık davranışı sergilemenin desteklendiği bir örgüt kültürü oluşturmanın önemini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In today?s business world, among a number of forces, employees are seen as the most important components in order to survive and achieve organizational goals successfully. Improving the performance and effectiveness of the employees is one of the most significant responsibilities of managers. They are expected to provide a workplace to improve employee?s performance and commitment. This study has concentrated on the exploring of the associations among the basic concepts of organizational behavior science including organizational culture, organizational justice, and organizational citizenship behavior. These concepts play significant roles both on the improvement of employees and the organizations.Organizational researchers have strongly emphasized the roles of culture, justice and citizenship behavior on the effectiveness and the efficiency of organizations. Precious studies claim that these concepts have significantly constructive influence on the development of achievement oriented work climate which has positive impact on employee performance and the supportive relations among them. Although, a plenty of studies have been conducted on the issue, a collective understanding about the associations of these concepts in the literature is still missing. The results of the analyses reported in this study indicated significant findings which give information about how these concepts are interacting in Turkish organizations.This study demonstrated that employees of the cultures intending stability and direction perceive distributive justice more than the cultures intending flexibility and change. In addition, findings suggested that externally oriented cultures perceived procedural justice more than internally oriented cultures. Findings also suggested that externally oriented organization cultures are highly related with organizational citizenship behavior than internally oriented organization cultures. In addition, despite distributive justice, procedural justice is found to be more related with employees? display of organizational citizenship behavior. Findings also provided empirical evidence that there is a strong relationship among empowerment, sportsmanship, loyalty, altruism, and organizational justice.This study illustrated that; when the experience level and age of the workers increase, their perceptions about justice and display of citizenship behavior decreases. Young, less experienced and less educated employees perceive distributive justice more than other employees. As they get older, more experienced and more educated, their perceptions shift from distributive justice to procedural justice. The results of this study also indicate that male employees perceive organizational justice and distributive justice more than female employees.In summary, in today?s rapidly changing and globalizing business environment, managers need to consider the importance of generating an organization culture where perceptions of justice are carefully developed and display of citizenship behavior is supported.