Eğitim amaçlı web sayfalarındaki grafik tasarım sorunları ve örnek bir eğitim portalı tasarımı
Graphic design problems in web pages for education and a sample design of an education portal
- Tez No: 235595
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ŞANSAL ERDİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Arayüz, Eğitim, İletişim, Grafik, Görsel, Portal, Web, Tasarım, Interface, Education, Communications, Graphic, Image, Portal, Design, Web
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu araştırmanın amacı, eğitim amaçlı web sayfalarındaki grafik tasarım sorunlarının neler olduğunu ortaya koymak ve bu sorunlara çözüm önerileri sunarak, bu öneriler ışığında uygun bir eğitim portalı tasarımı ortaya çıkartmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda, eğitim amaçlı web sayfalarında var olan grafik tasarım sorunlarının neler olduğuna ilişkin sorularla anket katılanlarının görüşleri alınmıştır. Bu görüşler doğrultusunda örnek bir eğitim portalı tasarımı olarak www.egitimsart.net yapılmıştır.Araştırmanın evrenini eğitim sitelerinin tümü oluşturmaktadır. Evrenden tesadüfi örneklem tekniği ile seçilen, eğitim amacı ile yapılmış olan 9 adet web portalı çalışmanın örneklemini oluşturmuştur.Verilerin toplanması için hazırlanan anket; Ankara Üniversitesi BÖTE, Fatih Üniversitesi Grafik Bölümü ve Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı öğrencilerinden oluşan 91 kişiye uygulanmıştır. Elde edilen bulgular tablolara dayanılarak yorumlanmıştır.Elde edilen veriler sonucunda incelenen web sayfalarının taşıması gereken kriterlerin tamamını taşımadığı bir takım görsel sorunlarının olduğu tespit edilmiştir. Anket katılımcıları, incelenen sitelerin içerik bakımından belirlenen hedef kitleler için yetersiz olduğu görüşünü bildirmişlerdir. Bazı web sayfalarında da tipografik sorunlar olduğu tespit edilmiştir. Birden fazla yazı ailesi kullanılmış olmasının bir karmaşaya neden olduğu görülmüştür. Eğitim amaçlı web sayfalarının genelinde renk sorunları bulunmaktadır. Bu sitelerde kullanılan renklerin genelde göz yorucu ve dikkat dağıtıcı olduğu belirlenmiştir. Sürekli okuma gerektiren yazılarda kullanılan renklerin uygun olarak seçilmediği gözlemlenmiştir. Bazı Eğitim amaçlı web sayfalarına ait tasarımlarda kullanımı zor olan menülerin tercih edildiği tespit edilmiştir ve bazı tasarımlarda kullanılan görsellerin iç sayfalarda devamlılığını sağlamadığı da görülmüştür.Araştırma sonunda, tasarım ilkelerine uygunluk göstermeyen noktalarda araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research, education, graphic design web pages for what is to demonstrate the problems and offer solutions to these problems, this proposal in the light occurs is to design an appropriate educational portal. In line with this objective, the existing educational web pages, graphic design, what is the problem with the survey questions concerning the opinions of personnel have been attending. In line with this view as an exemplary educational portal design www.egitimsart.net made.Constitute all of the training site of the research universe. Selected through random sampling technique from the universe, who has been training with the aim of the study sample constituted 9 pcs web portal.Prepared for data collection surveys, Ankara University, CEIT, Fatih University, Gazi University Department of Graphic and Visual Communication Design students of the Faculty of Fine Arts, consisting of 91 persons was performed. The results were evaluated based on the table.Examine the data obtained as a result of the web page should carry a set of criteria does not comprise all of the visual problems that have been identified. Survey participants, review the terms of the content of the site is determined to be insufficient for the target group reported opinion.At the end of research, design principles does not show compliance by the researcher in the mid-point where the subject is given to the proposal.