Web sayfası tasarımlarında , imge ve tipografi sorunları Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi için hazırlanan web sayfası tasarımı
Image and typography problems in web page design, web page design for Çukurove University Faculty of fine arts
- Tez No: 97330
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİRNUR ERALDEMİR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
 - Anahtar Kelimeler: İnternet, World Wide Web, Tipografi, îmge, Web Tasarımı, Internet, World Wide Web, Typografi, Image, Web Design
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 100
Özet
Ill ÖZET WEB SAYFASI TASARIMLARINDA, İMGE VE TÎPOGRAFİ SORUNLARI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇİN HAZIRLANAN WEB SAYFASI TASARIMI Oya TÜRE AYGÜN Yüksek Lisans Tezi, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Birnur ERALDEMİR Ekim 2000, 100 sayfa Teknolojideki hızlı ilerlemeler sonucunda bugün, bilginin yaygın kullanımına olanak sağlayan farklı iletişim araçları ve iletişim biçimleri kullanılmaktadır. Bu iletişim biçimlerinden biri olan, bilgisayarlar arası iletişim ağı olarak kısaca tanımlayabileceğimiz internet, günümüzde en yaygın ve geniş kullanıma sahip olan sistemlerden birisidir. 1969 yılında geliştirilen internet, önceleri yalnızca eğitim ve devlet kuruluşları tarafından kullanılmaktaydı. Bugün ise World Wide Web'in de sunduğu olanaklar sayesinde çok farklı üretim ve iletişim alanlarında kullanılmaktadır. Web'in bu kadar popüler olmasının nedeni, bilgiye erişimi tek tıklamaya indiren hyperlinklerin aktif kullanım olanağıdır. Bu olanak, kullanıcının genel ve özel pek çok konuda bilgi sahibi olmasını kolaylaştırmaktadır. World Wide Web'in diğer avantajları zaman ve interactivitedir. Basılan ürünlerde içerik ve iletinin güncelleştirilmesi olanaksızken bu sorun web ortamında çok kolay çözümlenebilmektedir. Bu avantajlarından dolayı, tamum ve reklam amaçlı kullanılan web site tasarımları hızla artmakta ve reklam sektöründeki önemi giderek büyümektedir. Web sayfa tasarımlan, temel kullanım amaçlan ve sunum biçimleri nedeniyle grafik tasarım disiplini içerisinde ele alınması gereken tasarım ürünlerinden birisidir. Günümüzde, uzman olmayan kişiler tarafından hazırlanmış, hemIV biçimde, hem de içerikte ciddi sorunlar taşıyan yüzlerce web sayfası internette yayınlanmaktadır. Oysa, uzmanlık gerektiren web sayfa tasarımlan grafik tasarım disiplininin ölçütleri doğrultusunda tasarlanmalıdır. Web sayfalarında kullanılan, görüntü öğeleri ve diğer grafik öğeler;“yazı, ikon, buton, background ve hypertexler”tasarım içerisinde biçimsel bütünlük oluşturacak ve içerik açısından kimliği destekleyecek şekilde kullanılmalıdır. Bu tez çalışmasında, bilgisayarlar arası iletişim ağlarının yaygınlaşmasıyla birlikte önemi ve kullanımları artan web sayfalarında, hangi tasarım ölçütlerinin dikkate alınması gerektiği araştırılmıştır. Grafik öğelerin sayfa tasarımlarmdaki yeri, önemi, ve web teknolojisinin sınırlandırmaları içerisinde kullanım yöntemleri konusunda bilgi verilmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda, belirlenen ölçütlere uygun olarak Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi için web site tasarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMAGE AND TYPOGRAPHY PROBLEMS IN WEB PAGE DESIGN, WEB PAGE DESIGN FOR ÇUKUROVA UNIVERSITY FACULTY OF FINE ARTS Oya TÜRE AYGÜN Master of Arts, Department of Arts Education Supervisor: Yrd. Doç. Birnur ERALDEMİR October 2000, 100 pages As a result of rapid developments in technology, different types of communication tools and forms that enable vast usage of information are being used today. Internet, one of these communication forms and that can be defined shortly as a network among computers is one of the systems that is used most widely and vastly. Internet, which was developed in 1969, was initially used by education and government institutions. Today with the opportunities given by the World Wide Web it can be used in various production and communication fields. The reason for popularity of the web is active usage of hyperlinks, which enables reaching information with one click. This opportunity makes it easier for the user to have information about many specific and general subjects. Other advantages of the World Wide Web are time and interactivities. The impossible problem of updating the content and the message given in printed products can easily be solved in the web environment. Because of these advantages, web site designs used for promotion and advertisement are rapidly increasing and their importance in the advertisement sector is becoming more and more important. Web page designs, because of their usage purposes and presentation forms are of the design products that have to be considered in the graphics design discipline. Currently, hundreds of web pages prepared by non-experts whoVI have serious problems of both content and form are on the Internet. Whereas, web page designs that needs expertise have to be designed according to graphics design discipline criteria. The visual and other objects;“ text, icon, button, background and hypertext”that are used in web pages should be used to provide structural integrity within the design and to support the character in terms of content. In this thesis, design criteria that have to be considered in web pages whose importance and usage have increased with widening communication networks among computers are investigated.The objective is to provide information on graphics elements' position, importance and methods of usage within the limits of web technology. As a result of the investigations, web site design for Çukurova University Faculty of Fine Arts has been accomplished based on the determined criteria.