Alternatif finansman modeli olarak risk sermayesi: Seçilen Türk şirketlerinde uygulanmasına ilişkin bir analiz çalışması
Venture capital as an alternative financing model: The analysis of the implementation in selected Turkish companies
- Tez No: 235633
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ PINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk Sermayesi, Girişim Sermayesi, Şirket Finansmanı, Venture Capital, Private Equity, Corporate Finance
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Risk sermayesi sistemi, 1940'lı yılların başından itibaren, şirket finanmanı konusunda önemli bir alternatif sunmaktadır. Buna rağmen sistem, finansal pazarlarda hakettiği asıl ilgiye 1980'lerden sonra kavuşmuştur. İktisadi gelişmeyi hızlandırıcı ve istihtam olanaklarını artırıcı yeni işletmelere yönelik her geçen gün büyüyen ihtiyaç ile birlikte, özellikle gelişmiş ülkelerde sistemin gelişmesini sağlayıcı uygun koşullar yaratılmıştır. 1990'larda, dünya ekonomisinde benzer şekilde konumlanmış ülkelere paralel olarak, Türkiye'de de sistemin ilk girişimlerinin yapılandığı gözlenmiştir. Fakat, yaklaşık 20 yıllık bir sürecin ardından, sistem, Türkiye'de halen daha gelişiminin başlangıç aşamasında olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, risk sermayesi sistemini ayrıntılı olarak açıklayarak, sistemin Türkiye'deki işleyişine ilişkin bir analiz sunmaktır. Çalışmanın son kısmında, bu sisteme aktif olarak katılmış bulunan 3 firma seçilmiş ve Türkiye'de sistemin performansı hakkında genel bir değerlendirmeye ulaşabilmek için istatistiksel olarak analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Venture capital system has provided a significant alternative of corporate finance since the beginning of the 1940s. However, the system has captured the real attention of financial markets during the last decades. The growing need for new ventures that accelerate economic development and employment opportunities creates a favouriable conditions for the development of system in especially developed countries. In the 1990s, the first initiatives of system have been structured in Turkey, in parallel with other countries similarly situated in the world economy. However, after almost two decades, the system in Turkey can be still described as its early stages of development process. The purpose of current study is to elaborately articulate the venture capital system and provide an analysis of the functionality of system in Turkey. In the last part of the study, 3 firms, which actively attend to the system, has been selected and then statistically analyzed to achieve an overall assessment for the performance of system in Turkey.