20. yüzyıl heykeli içerisinde İlhan Koman heykelinin yeri
The place of İlhan Koman in the 20th century sculpture
  1. Tez No: 235638
  2. Yazar: ÖNER KIRANLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BEKSAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: 1 - İlhan Koman2 - Yirminci yüzyıl heykeli3 - Türk heykel sanatı4 - soyutlama, İlhan Koman, Sculpture in Turkish Art
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Sanat tarihinde çeşitli soyutlamacı yaklaşımlara rastlanmaktadır. Bu soyutlamalar 20.yüzyıl sanatçısının farklı biçimsel arayışlarından kaynaklanır. Bu arayışlar, 20.yüzyıldaki ekonomik, kültürel ve bilimsel hayattaki paradigmatik değişimlerin yansımasıdır.İlhan Koman'da bu yüzyıl içerisinde, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin ulus-devlet olarak ?moderniteye? eklemlenme süreci içerisinde, Güzel Sanatlar Akademisi'nde başladığı çalışmalarını kişisel sergileri ile sürdürmüş, buradan da İsveç'e taşımıştır. 20. yüzyıl Türk Heykel Sanatı içerisinde farklı içerik ve biçimler yanında, farklı malzeme ile çalışması onu bu konsept içerisinde ayrıcalıklı bir konuma getirmiştir.Değişen toplumsal dinamiklerin, kültür ve sanatsal üretimlerin biçim ve içeriklerinde farklılaşmalara yol açması inkar edilemez bir sonuçtur. Modern sanat bağlamında Türk sanatı da ? bu çalışmada heykel sanatı özelinde ? bu değişimlerden nasibini almıştır. Kamusal yada özel, bireysel yada grup çalışmaları ile bu değişimler günümüzde de devam etmektedir.İlhan Koman'ın Türk ? ve Avrupa- heykel sanatı içerisindeki yeri ve önemini, düzenlenen retrospektif sergilerin ve özel/kurumsal koleksiyonlarda bulunan eserlerin varlığı üzerinden görmek mümkündür. Bu bağlamda, 20.yüzyıl heykel sanatı içerisinde İlhan Koman heykelinin yeri ve önemi değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
In art history, it has been met with some abstractive approachings. These abstractions is based on the formalistic searchings of 20th century?s artists. these searchings have been reflections of paradigmatic changes in economic, cultural and scientific life.In this century, İlhan Koman , in the process of integration to modernity of young Republic of Turkey as a nation state, continued his works beginning in the Fine Arts Academy and after that with private exhibitions. Later He carried it to Sweden . Working with different contents and forms, as well as with different materials in the art of 20th Century made him priveleged in this concept.It is an undeniable result that changing social dynamics causes some differences in the forms and contents of cultural and artistic productions. In the context of modern Art, Turkish Art ? in this study Sculpture ? also to have its own share. With Public or private, personal or group works this changins have been going on.It is possible to see the place and importance of İlhan Koman?s productions in Turkish ? and Western ? Art with organized retrospective exhibitions and existence of art works which they are in private/institutional collections. In this context, it must be considered of the place and importance of İlhan Koman?s sculptures in Turkish Sculpture of 20th Century.