Antik Yunan heykel sanatının modern heykel sanatına etkileri
The effect of Ancient Greek sculpture on modern sculpture
- Tez No: 775258
- Danışmanlar: DOÇ. ÖMER EMRE YAVUZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Antik Heykel Sanatı, Modern, Modernizm, Modern Heykel Sanatı, The Art of Ancient Sculpture, Modern, Modernism, The Art of Modern Sculpture
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Antik Yunanlar, Mısır ve Sümer'den aldıkları heykel sanatına, kendilerine özgü bir biçimde inşa ettikleri dünya görüşleri, felsefi ve sanatsal bakış açıları doğrultusunda yepyeni bir estetik görünüm kazandırarak, 20. yüzyıl Batı modern heykelinin gelişimi açısından görsel ve kavramsal yönden yetkin bir sanat mirası bırakmıştır. Sözgelimi doğadaki nesnel görüntüleri, eserleri aracılığıyla betimleyerek yaşama yansıtan Yunanlar, kavramsallaştırarak idealize ettikleri güzellik ve estetik anlayışlarıyla yeniden biçimlendirdikleri duyumsal gerçekliği tinsel bir gerçeklik alanına dönüştürmüşlerdir. Platon'un güzellik ideası ve Aristoteles'in doğadaki form ve madde (içerik ve biçim) ilişkisini kavramsallaştıran kuramlarıyla mükemmelleşen Antik sanatlar, süreç içerisinde meydana gelen pek çok tarihsel ve kültürel açılımlarla değişip dönüşmeyi sürdürmüş ve sonuç olarak bir yandan kavramsal öte yandan biçimsel yönden büyük bir değişim ve gelişim gösteren Batı modern sanatına ilham veren bir katkı sağlamıştır. Bu ilhamla, Antik Yunan sanatında doğadan öykünerek betimlenen klasik temel ilkelerden esinlenen modern sanatçılar, 20. yüzyılda kendilerine özgü yeni bir sezgi, duyu ve duygu alanı (ruh hali) yapılandırarak her sanatçının kendine özgü kurguladığı benzersiz bir bireysel meta-dil oluşturmuşlardır. Bu itibarla düşünceye ait öznel/soyut nesneleri eserlerinde dışa vuran eş deyişle nesnel dilin yerine öznel kavramsal dili koyan modern sanatçılar, nesnel gerçekliği kavramsallaştırarak idealize ettikleri güzellik ve estetik ilkeleriyle yeniden biçimlendirmiş ve kendilerine özgü tinsel bir gerçeklik alanı oluşturmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The ancient Greeks left a visually and conceptually competent artistic legacy in terms of the development of 20th century Western modern sculpture by giving a brand-new aesthetic appearance to the sculpture art they took from Egypt and Sumer, in line with their uniquely constructed worldviews, philosophical and artistic perspectives. For instance, the Greeks, who reflect the objective images in nature to life by describing them through their works, transformed the sensuous reality that they conceptualized and reshaped with their idealized understanding of beauty and aesthetics into a field of spiritual reality. The ancient arts, which perfected with Plato's idea of beauty and Aristotle's theories conceptualizing the relationship between form and matter (content and form) in nature, continued to change and transform with many historical and cultural expansions that took place in the process, and as a result, a great deal of conceptual and stylistic aspects. It has made an inspiring contribution to the changing and developing Western modern art. With this inspiration, modern artists, inspired by the classical basic principles described by imitating nature in Ancient Greek art, have created a unique individual meta- language that each artist has constructed uniquely by structuring a new field of intuition, sense, and emotion (mood) unique to them in the 20th century. In this respect, modern artists, who express the subjective/abstract objects of thought in their works, in other words, replace the objective language with the subjective conceptual language, have conceptualized objective reality and reshaped it with the principles of beauty and aesthetics that they idealize, and have created a spiritual reality space unique to them.