Toplumcu gerçekçilik ve Sabahattin Ali'nin hikâye kişileri
Socialist realism and the dramatis personae in the short stories of Sabahattin Ali
  1. Tez No: 235659
  2. Yazar: MEHMET ONUR HASDEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURALİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sabahattin Ali, Toplumcu Gerçekçilik, CumhuriyetDönemi Türk Edebiyatı, Hikâye, Tip, Karakter, Kahraman, Sabahattin Ali, Socialist Realism, Turkish Literature inRepublician Period, Short Story, Type, Character, Hero
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalısmanın konusu, günümüzde devrini tamamlamıs olan toplumcugerçekçilik akımının ilkeleri dorultusunda, Sabahattin Ali'nin hikâye kisilerinitanımaktır. Ulasılması hedeflenen amaç, edebiyatın çesitli türlerinde eserlervermis olmasına karsın daha çok hikâyeci kimligiyle öne çıkan SabahattinAli'nin, hikâyelerinde yarattıgı kahramanları inceleme yoluyla, temsilcisioldugu toplumcu gerçekçilik akımı içerisindeki yerini belirlemektir.Çalısmanın çekirdegini olusturan ?Sabahattin Ali'nin HikâyeKisileri?nin incelenmeye baslanmasından önce, yazarın temsilcisi oldugutoplumcu gerçekçilik akımını meydana getiren sebepler ve bu akımınTürkiye'deki yansımaları ayrı bir bölüm halinde ele alınmıstır. Yazarın hikâyekisileri de toplumcu gerçekçiligin ilkeleri esas alınarak incelenmis vekahramanların tasnifi buna göre yapılmıstır.Sabahattin Ali'nin hikâye kisilerinin incelenmesi, temelde dört anabaslık altında gerçeklestirilmistir. Kahramanlar kategorize edilirken toplumsal,bireysel ve sınıfsal özellikleri göz önünde bulundurulmustur. Buna göreincelemesi yapılan hikâye kisilerinin birinci grubunu, yazarın tutkulukahramanları; ikinci grubunı köylü kasabalı ve aydın kahramanları; üçüncügrubunu ezen ve ezilen kahramanları; dördüncü ve son grubunu ise yozlasmısdejenerekahramanları teskil eder.Arastırma dogrultusunda, Sabahattin Ali'nin hikâyelerinde yarattıgıkahramanların farklı karakteristik niteliklere sahip olmalarından ötürü ?tip?olarak adlandırılmasının ve kalıplasmıs belirli tip gruplarına sokulmasınınsaglıklı sonuçlara ulasılmasını engelleyebilecegi saptanmıstır. Bu sebeple,kahramanlarını yaratmıs oldugu toplumcu gerçekçiligin ilkeleri esas alınarakincelenmis ve kahramanlar bu dogrultuda belirli baslıklar altında yerlerinialmıslardır.
Özet (Çeviri)
The central concern of this thesis is to get acquainted with the dramatispersonae in the short stories of Sabahattin Ali, in accordance with the principlesof the social realism movement which is outdated in recent times. AlthoughSabahattin Ali has written in many genres of literature, he is best known by hisidentity of the storyteller. The main target of this story is to determineSabahattin Ali?s position within the social realism movement of which he was arepresentative through studying the heroes which he created in his short stories.Before starting to analyse ?the Dramatis Personae in the Short Stories ofSabahattin Ali? which is the main core of this study, the main reasons whichlaid the groundwork for the social realism movement and the reflections of thismovement in Turkey is discussed in a separate chapter. The dramatis personaein his short stories are analysed according to the principles of the social realismand the classification of them are done thus.The analyses of the dramatis personae of Sabahattin Ali are realizedunder four main titles. While the heroes are categorized, their social, individualand class characteristics are taken into consideration. To this categorization, thefirst group of the analysed dramatis personae include the ambitious heroes ofthe author; the second group, the heroes of the villages, towns and theintellectual ones; the third group, the heroes both oppressing and oppressed;and the fourth and last group, the corrupted and degenerated heroes.In accordance with this research it is determined that it would prevent toachieve accurate results to name the heroes in the short stories of Sabahattin Alias ?types? and to be specified in definite character groups as the result of theirhaving different characteristics. Therefore they are studied by taking theprinciples of the social realism, which created his heroes, into consideration andthe heroes take their places under specific titles thereby.