Özel hukuk alanında cezai şart
Penal clause in private law
  1. Tez No: 235662
  2. Yazar: MURAT TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA ALTOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Özel Hukuk Alanında Cezai Şart, Cezai Şart, Türk Borçlar KanunuTasarısında Cezai Şart, Penal Clause In Prıvate Law, Penal clause, Penal Clause İn The Draft OfTurkish Contract Law
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın konusu temel olarak Türk Borçlar Hukuku sistemindedüzenlenmiş bulunan cezai şart müessesesini uygulama alanı bulduğu diğer kanunhükümleriyle birlikte incelemeye tabi tutmaktır. Ayrıca 2005 yılında hazırlanan Türk BorçlarKanunu Tasarısı çerçevesinde değişen veya değişmeyen cezai şart hükümlerine de ilgilibölümlerde yeri geldikçe değinilmiştir.Tezimizin ilk bölümünde, cezai şartın terim, tanım, unsurları, amacı, hukukiniteliği hakkındaki görüşler ve uygulama alanına değinilmiş olup, ikinci bölümünde isecezai şartın türleri, cezai şart alacağının ileri sürülmesinde muacceliyet şartı ve cezai şartınhükümleri ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde, cezai şart ile zarar arasındaki ilişki vecezai şartın sona ermesi durumları incelenmiştir. Tezimizin sonuç bölümünde, Yeni BorçlarKanunu Tasarısında yer alan cezai şart hükümlerinin tarafımızca genel bir değerlendirmesive konuyla ilgili görüşlerimiz yer bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study, mainly, analyse the statute of penal clause whichtakes place in Turkish contract law also with the other branches of law. And also thechanges or nonchanges in Draft of Turkish Contract Law about penal clause will betouched on, by the related parts, with this study.In first chapter of this study, the concepts and the implementation about theterminologic definition, elements, aim and legal attribution of penal clause will beexplained, and in second chapter the types of penal clause, necessarity of accelarationclause and legal articles of penal clause will be explained, and in the third and last chapterthe relatonship between the penal clause and loss, and the expire of penal clause will beexplained finally. In the part of result of this study, the legal decision of penal clause inDraft of Turkish Conctracy Law will be analysed generally and our concept about thissubject will be presented.