Makro ekonomik değişim ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem gören imalat sanayi firmalarının finansal yapıları ilişkisi
The relationship between macro economic change and the manufacturing firms financial structure at İstanbul stock exchange
- Tez No: 235684
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN SEREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, Endeks, KısaVadeli Sermaye Hareketleri, Merkez Bankası, İstanbul Stock Exchange, Stock Index, Short Term CapitalInflows, Central Bank
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalısmada, Makro Ekonomik Degisim ve İstanbul Menkul KıymetlerBorsası'nda islem Gören imalat Sanayi Firmalarının Finansal Yapıları iliskisiincelenmistir. Çalısma dört bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde, Dünya'dave Türkiye'de Borsaların Gelisimi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nınKurulusu ve Organizasyon Yapısı incelenmistir. ikinci bölümde, TürkiyeEkonomisi ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası incelenmistir. Üçüncü bölümdeise Firmaların Finansman Yöntemleri incelenmistir. Dördüncü bölümde, İMKB'yeKote Olmus imalat Sanayi Sektörü Sirketlerinin 2000-2006 Yılları Arası FinansalAnalizi yer almaktadır. Çalısmada elde edilen bilgilere göre, İstanbul MenkulKıymetler Borsası, kurulusundan itibaren çok önemli olaylarla karsı karsıyakalmıs ve bu gelismelerden çok fazla etkilenmistir. Borsa, firmalarınfinansmanında önemli bir yer tutmasına ragmen Türkiye'deki firmaların bundançok fazla faydalanamadıgı görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this research, The Relationship BetweenMacro Economic Change andThe Manufacturing Firms Financial Structure at İstanbul Stock Exchange isanalized. Research consist of four parts. At the first part, development of boursesin the World and Turkey and establisment of İstanbul Stock Exchange andorganizational struckture is analized. At the second part, Turkey Economy andİstanbul Stock Exchange is analized. At the third part, the company?s financeprocess is analized. At the fourth part, quoted manufacturing industry firms toİstanbul Stock Exchange financial analized between 2000-2006. According to theinformation that in this research; İstanbul Stock Exchange has been faced with alot of events and has been effected from these developments from the time it?s beenestablished. Although stock exchange has an important role in finance of thecomponies, the componies in Turkey didn?t benefit from this advantages.