İşsizlik ve iktisadi büyüme ilişkisinin Türkiye üzerinde analizine yönelik bir uygulama
An implication about the relationship between unemployment and economic growth analysis on Turkey
  1. Tez No: 235683
  2. Yazar: FATİH AYHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPASLAN SEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Büyüme, İstihdam, Verimlilik, Eşbütünleşme, Granger Nedensellik, Unemployment, Growth, Employment, Productivity, Cointegraiton, Granger Casuality
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye'de işsizlik ve iktisadi büyüme ilişkisini belirlemektir. Bu amaçla öncelikle işsizlik ve büyüme kavramları tanımlanmış ve bu kavramlar arasındaki ilişki açıklanmaya çalışılmıştır. İşsizlik ve büyüme ilişkisi incelenirken çok değişkenli eşbütünleşme modeli kurulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, Türkiye için 1970-2006 dönemi için uzun dönemde beklenilen doğrultuda GSYİH'dan işsizliğe ve verimlilikten işsizliğe doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to determine the relationship between unemployment and economic growth in Turkey. To this aim, firstly it is determined to the consept of unemployment and growth and trying to explain the relationship this concept?s. When we?re trying to examine the relationship between unemployment and growth, it is established multivariate cointegration model.According to the findings, as it?s expected, it is found that there is one directional long run-casuality to unemployment from GDP growth and to productivity from GDP growth for the period of 1970-2006 in Turkey.