Planning criteria for interchanges
Çok katlı kavşakların planlanma kriterleri
  1. Tez No: 23570
  2. Yazar: ELA TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Transportation, Intersections, Interchanges, Economic Evaluation
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Kavşaklar iki veya daha çok sayıda yolun kesişmesi ile oluşurlar. Bu kavşak noktalarında trafik akışının problemsiz olarak sağlanması için, kesişen yollardaki trafik hacmine bağlı olarak baza düzenlemeler gerekli olabilir. Araç hızlanndaki düşme ve bunun sonucu ortaya çıkan gecikmeler, kesişen yolların kapasitelerinin azalması, kaza olasılığının yükselmesi ve taşıt işletme giderlerinin artışı kavşaklarda ortaya çıkabilecek belli başlı problemlerdir. Kesişen yolların, otoyollar gibi yüksek standartlı olması, ortaya çıkabilecek problemleri daha önemli kılar. Kavşak tipinin doğru seçimi ise, ortaya çıkabilecek problemleri azaltır. Bu amaçla bu çalışmada kavşak tipleri ile ilgili geniş bir araştırma yapıldı. Çok katlı kavşakların tipleri ve uygulanabilirlikleri; trafik, arazi şartlan, emniyet ve ekonomik faktörler açısmdan incelendi. Planlama kriterleri otoyol üzerinde bir katlı kavşak örneği ile desteklenerek açıklandı. Katlı kavşakların kent içindeki yollarda uygulanışları araştırıldı. Çok katlı kavşakların planlama kriterlerinin kent içindeki uygulaması İsmet İnönü Kavşağı üzerinde yapıldı. Kavşaktaki araç sayımlan EGO'dan, iv
Özet (Çeviri)
When two or more highways cross each other, an intersection is formed. Depending upon the traffic volume of crossing highways; some arrangements may be necessary on the intersection to provide the traffic flow without any problem. Some of the problems may be named as reduction on vehicular speed resulting in delays, decrease of capacity, increase in accidents and increase in cost of operation. The above mentioned problems become more important when the crossing roads are high standard highways such as freeway. In order to avoid from such problems, proper intersection types should be selected by the planners. In this study the various types of intersections are throughly examined with possible uses in relation with the traffic and operation, site conditions, safety and economy. Planning criteria were applied as a case study to an existing interchange on a freeway. The application of grade-separated intersections on urban roads were also studied. İsmet İnönü Intersection was chosen as the case study to apply the planning criteria of an urban GSI. For this intersection traffic volume counts and signal timing were obtained from EGO and TŞM respectively which were used with actual field measurements. Capacity, level-of-service and economic evaluation were made and the benefits derived through such an investment were evaluated.