Çağdaş kent yaşamında teknolojik gelişmelerin kısıtlı konut iç mekan biçimlenişine etkileri
The influence of technological improvements to the formation on limited house interior space in contemporary cities
  1. Tez No: 235729
  2. Yazar: ÖZGÜ ÖZTURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. M. HAKAN ERTEK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, Konut İç Mekan Biçimlenişi, Kısıtlı Hacimler, Çağdaş Konut İç Mekan Biçimlenişi, Teknoloji, House, Formation of House Interior Space, Limited Spaces, ContemporaryHouse, Technology and House
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Tez çalışması, çağdaş kentlerde yer alan teknolojik gelişmelerle biçimlenişsorunlarını tekrarlayan kısıtlı konut birimlerinin, tasarlama ve uygulamasürecine önerilerde bulunmayı amaçlamaktadır. Beş ana bölümden oluşançalışma, Endüstri Devrimi sonrasında gelişen konut biçimlenişini ve bubiçimlenişi etkileyen faktörleri kapsamı içine almaktadır.Giriş bölümünde, Endüstri Devrimi'nden sonra modern olarak tanımlanansüreç içerisinde konut oluşumunun genel gelişimi vurgulanmakta, konununkapsamı, çalışmanın amacı ve yöntemi belirtilmektedir.İkinci bölüm, Endüstri Dönemi'nin konut biçimleniş ilkelerinin vekavramlarının açıklandığı, süreç içerisinde yer alan hareketlerin çözümönerilerinin karşılaştırmalı olarak incelendiği kısımdır. Dönem içerisindegeliştirilen üretim teknikleri ve yöntemleri, bunların konut kullanıcısıüzerindeki etkileri incelenmiştir. Konut problemlerine karşılık sunulan çözümönerileri irdelenmiştir.Üçüncü bölüm ?teknoloji? kavramının tanımlandığı, çağdaş kent yaşamınaetkilerinin vurgulandığı ve konut biçimlenişine nasıl yansıdığının analizlerininyapıldığı bölümdür. Bu kısımda teknolojinin iç mekan biçimlenişine etkileriincelenmiş ve sonuçları ele alınmıştır.Dördüncü bölüm, ?kısıtlı konut? ve ?mekan? kavramlarını, çağdaş kentyaşamını ve bilgi çağıyla bağlantılı teknolojik gelişmeleri, kapsamı içinealmaktadır. Değişen yaşam biçimlerinin konut iç mekan biçimlenişine etkileriörneklerle incelenmekte ve analizleri yapılmaktadır.Genel değerlendirme ve sonuç kısmı, analizler sonucu kısıtlı konut iç mekanbiçimleniş ilkelerinin ortaya konduğu tartışıldığı ve özgün önerinin yer aldığıbölümdür.
Özet (Çeviri)
This study aims to put forward recommendations on design, and applicationprocess of limited house units that repeats the formation problems with thetechnological developments that take place in the contemporary cities. Thestudy consists of five parts and it covers the house formations that developedafter Industrial Revolution and the factors that affected this formation.In the introduction, the general development of the house formation isemphasised in the process that is defined as modern after the IndustrialRevolution, the scope of the topic, the aim and the method of the study arestated.The second part, is the section in which the principles and the concepts ofhouse formation of Industrial period are explained and solutionrecommendations of the movement that take place in the process areexamined by comparison. The techniques and methods that are developed inthe period and the influences of these on the house users are studied. Thesolutions that are put forward against house problems are examined.The third chapter is the section, where the definition of ?technology?examined. Also in this part, the effects of technology to the comtemporarycity life and its reflections to the house formation is analysed. Furthermore,influence of tecnology to the interior spaces has been handled and its resultsrevied.The fourth chapter deals with the concepts of ?limited house?, ?interiorspaces?, ?contemporary city life? and ?technological developments connectedwith the age of knowledge?. In this part, the effects of the changing lifeformations to the house interior space examined and analysed withexamples.The general assessment and conclusion part, is the section where limitedhouse interior formation principles are exposed, discussed by results ofanalysis and unique recommendatios take place.