Türkiye'de döviz kurunun firma karlılığına etkisi: İmkb'de imalat sanayi firmaları üzerinde bir uygulama
The effect of foreign exchange rate on firm profitability in Turkey: an application on the manufacturing firms in ise
- Tez No: 235735
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İPÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Döviz Kuru, Döviz Kuru Oynaklıgı, Firma Karlılıgı, Foreign Exchange Rate, Foreign Exchange Rate Volatility, FirmProfitability
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüzün serbestlesen ve küresellesen dünyasında, döviz kurunda görülendegismelerin firma performansı üzerindeki etkisi giderek artıs göstermektedir. ÖzellikleBretton Woods sisteminin tarihe karısması ile birlikte birçok gelismis ülkenin serbestdalgalanan döviz kuru sistemini tercih etmesi nedeniyle döviz kurlarında artanbelirsizlik ile birlikte, döviz kuru degisimlerinin firma karlılıgını ne oranda ve ne yöndeetkiledigi tartısma konusu olmustur.Türkiye'deki birçok firmanın da döviz kuru degisiminden etkilendigi gözlemlenmistir.Bu çalısmanın temel amacı, Türk sanayisi içerisinde büyük öneme sahip olan imalatsektöründeki firmaların döviz kurunda görülen artıs ve azalıslarından ne yöndeetkilendiklerini ölçebilmektir. Çalısmanın bir diger amacı da bu etkilerin döviz kurundarejim degisikligine gidilmesi ile birlikte ne oranda farklılastıgını gözlemlemektir.Çalısmanın ilk bölümünde, döviz ve döviz ile ilgili genel kavramlar ele alınmaktadır.ikinci bölümde ise, döviz piyasasının yapısı ve isleyisi irdelenmektedir. Üçüncübölümde, döviz kuru riski konusu incelenmis ve döviz kuru riskinin karlılıga etkileriüzerinde daha önce yapılmıs çalısmalara yer verilmistir. Çalısmanın son bölümünde ise,Türkiye'deki İMKB'ye kote olan imalat firmalarının döviz kuru degisiminden neoranda etkilendigini ölçmek amacıyla uygulanan panel veri analizinin sonuçlarıhakkında bilgi verilmistir.
Özet (Çeviri)
In today?s world which is in a globalization and liberalisation process, the changes inforeign exchange rates are affecting firm performance increasingly. Especially, with thebreakdown of the Bretton Woods system, most of the developed countries had choosenthe flexible exchange rate system which in turn increased the uncertainty. Along withthis uncertainty, the ratio and direction of the foreign exchange rate effect on firmperformance are started to be discussed.Many firms in Turkey are affected by the changes in the foreign Exchange rates. Themain aim of this study is to analyze how manufacturing firms, that have significant rolein Turkish industry, are influenced by the increase and the decrease in foreign exchangerates. The other aim of this study is to observe the differences of the exchange rateeffects in different exchange rate regimes.In the first chapter of the study, foreign exchange and the concepts in the foreignexchanges are discussed. Second chapter involves the structure and the process of theforeign exchange markets. In the third chapter, the foreign exchange risk is explainedand the previous studies made about the effects of foreign exchange risk on firmperformace is summarized. At the end of the study, the results of the panel data analysiswhich aims to measure the effects of the changes in the foreign exchange rates on themanufacturing firms in ISE, Turkey is performed.