Socıally responsıble teachıng ın elt: An evaluatıon of coursebooks on ethnıcıty, gender, and dısabılıty
Socially responsible teaching in elt: An evaluation of coursebooks on ethnicity, gender and disability
- Tez No: 235765
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARDA ARIKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Ders Kitabı Değerlendirmesi, Küresel Eğitim, Barış Eğitimi, Küresel Tema ve Değerler, Sosyal Sorumluluk, İngiliz dili öğretimi, Cinsiyet, Engellilik, Etnisite, Coursebook Evaluation, Global Education, Peace Education, Global Issues and Values, Social Responsibility, English Language Teaching, Gender, Disability, Ethnicity
 - Yıl: 2008
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışmanın amacı; 10 İngilizce ders kitabındaki okuma parçalarının ve ilgili resimlerin etnisite, cinsiyet ve engellilik açısından incelemek ve sosyal sorumluluk öğretimi ile ilişkilendirmektir. Çalışmanın birinci bölümü; konuyu belirtmenin yanı sıra, çalışmanın öncesini, önemini ve kapsamını anlatma amacını gütmektedir. İkinci bölüm, ?sosyal sorumluluk? kavramının teorik ve uygulama temelleri ve İngilizce öğretimindeki önemi ile başlamakta ve çalışmanın temel odağı olan millet, cinsiyet ve engellilik sosyal konu ve değerleriyle devam etmektedir. Üçüncü bölüm kullanılan araçlar, kitaplar ve veri toplama-analiz etme işlemleri üzerinde durmaktadır. Diğer bölüm ise sonuçları göstermekte ve tartışmaktadır. Son bölümde, çalışmanın kısa bir özeti verilmekte ve sosyal değer ve konulara daha hassas okuma parçaları, ders kitapları, ve İngilizce öğretimi ders programları geliştirmeye ilişkin tavsiyelerde bulunulmaktadır. Her kitap için yüzdelik ve frekans hesaplamaları SPSS programının 13.0 versiyonu kullanılarak yapılmıştır. Bütünsel veri analizi, İngilizce ders kitaplarının genel olarak küresel konu ve değerlere hassasiyet göstermediğini sergilemiştir. Sonuçlar, ders kitaplarının engellilik konusuna hemen hemen hiç yer vermediğini göstermiştir. Ayrıca, kadınların niteliksel ve niceliksel olarak erkeklerle eşit gösterilmediğini vurgulamaktadır. Etnisite konusuna gelince, kitaplarda daha çok İngilizce'yi anadili olarak konuşan milletlerin vatandaşlarının temsil edildiği ve farklı milletlerin vatandaşlarına eşit derecede yer verilmediği açıkça görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the reading passages and related pictures of 10 ELT coursebooks in terms of ethnicity, gender and disability, and to relate them to social responsibility teaching. The aim of the first chapter is to state the problem, the importance and scope of the study, and the background to the study. The second chapter starts with the theoretical and practical basis of the concept ?social responsibility? and its importance in ELT, and continues with the social issues and values ?ethnicity, gender and disability? which are the main focus of the study. The third chapter deals with the instruments, materials used; and data collection-analysis procedures. The following chapter presents and discusses the results. Finally, the last chapter concludes the study and provides suggestions for the development of more value-laden passages, coursebooks, and English language teaching programs. The Statistical Packages for Social Sciences (SPSS) Version 13.0 was used to compute the frequencies and percentages for each coursebook. The overall data analysis indicated that ELT coursebooks in general are not so sensitive to global issues and values. The results demonstrated that disability gets little or no place in the coursebooks. Also, it was seen that females are both quantitively and qualitatively under-represented when compared with males. With regards to ethnicity, it is clear that mostly the native speakers of English appear in the coursebooks and there is not an equal representation of different nationalities.