İşyerinde psikolojik şiddet (mobbing) ve iş tatmini ilişkisi ? sağlık çalışanları üzerine bir uygulama
Relation of mobbing and job satisfaction an application on health workers
  1. Tez No: 235796
  2. Yazar: SEVİL AKBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik şiddet, psikolojik şiddetçi, mağdur, iş yeri, iş tatmini, Mobbing, mobber, victim, work place, job satisfaction
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışma İşyerinde psikolojik şiddet ile iş tatmini arasındaki bir ilişkininvarlığını sorgulamak amacı ile yapılmıştır. Konunun özellikle son yıllarda artan önemidikkate alınarak çalışmada psikolojik şiddet, iş tatmini ve bunlar arasındaki ilişkiaçıklanmış ve buna ek olarak Erzurum ili içindeki hastanelerde görev yapan sağlıkçalışanları üzerinde uygulamalı bir araştırma yapılmıştır. Çalışma dört ana bölümdenoluşmaktadır.Birinci bölümde psikolojik şiddet konusu üzerinde durulmuş, literatüraraştırması ve tarihçesi ortaya konulmuştur. İşyerinde psikolojik şiddetin nedenleri vepsikolojik şiddetle başa çıkma yöntemleri açıklanmıştır.İkinci bölümde ise iş tatmini açıklanmış, iş tatmini üzerine etki eden faktörler vekonu ile ilgili teoriler incelenmiştir.Üçüncü bölümde ise Psikolojik şiddet ve iş tatmini ilişkilendirilmeye çalışılmışve konu ile ilgili literatür taraması yapılmıştır.Dördüncü bölüm araştırma safhasını anlatmaktadır. Erzurum ili içerisindekihastanelerden, iki üniversite, bir kamu ve bir özel hastane olmak üzere dört hastanedegörev yapan 395 sağlık çalışanına ulaşılarak psikolojik şiddet ve iş tatmini üzerine biranket çalışması yapılmıştır. Alınan veriler SPSS 13.00 programında çözümlenmiş veelde edilen bulgular yorumlanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda psikolojik şiddet ve iştatmini arasında olumsuz yönde bir ilişkini varlığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is done to quest the presence of relation between mobbing and jobsatisfaction. Taking into consideration the importance of the subject, mobbing, jobsatisfaction and the relation of each other is explained, in addition a survey is held to thehealth workers in Erzurum City. Study is formed with four main chapters.In the first chapter, mobbing is dwelled on, literature research and short historyof mobbing is brought up. The reasons of mobbing and the methods of coping withmobbing are explained.In the second chapter job satisfaction is explained, the influencing factors andtheories related with the subject are put forth for consideration.In the third part, the mobbing and job satisfaction are tried to related to eachother, and literature scanning about the subject is done.Fourth chapter describes the survey phase. A survey study is held about mobbingand job satisfaction by reaching to 395 health workers from four hospitals, which of twoare university, one is public and one is private, in Erzurum City. Datum are processed inSPSS 13.00 programme and obtained findings are commented. At the end of the study,the presence of a negative relation between mobbing and job satisfaction is brought up.