Kâsânî ve ?Bedâi'?'u's-Sanâ'i'sindeki genel hukuk kuralları (küllî ka?deler)
Al-K?s?n? and general rules of law in his ?Bad??i?u?s-San??i
  1. Tez No: 235819
  2. Yazar: YASİN KURBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAKTIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Bedâi?us-Sanâi, Kâsânî, Genel hukuk kuralları, Hukuk kuralları, Genel ilkeler, al-K?s?n, Bad??i?u?s-San??i, General Law rules, Law rules, Trancendental principles
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bir hukuk sistemini anlamak büyük oranda o hukuk sisteminin hukuk kurallarını anlamaya bağlıdır. Hukuk kurallarının oluşumunda toplumsal ihti-yaçlar önemli bir belirleyicidir. Bir diğer önemli unsur da; onları oluşturan hu-kukçuların hareket ettikleri temel prensiplerdir. ?şte bu temel prensipler huku-kun öncüsü olan ve onlara yön veren hukukun genel ilkeleridir. Pozitif hukukta, hemen her hukuk bölümünün başında, ?genel hükümler? adı altında genel hu-kuk kuralları bulunmaktadır.Benzer bir durum, şeklen olmasa da içerik itibariyle ?slam hukuku için de geçerlidir. Pozitif hukuk doktrininde, bir yönüyle tabii hukuk düşüncesine dayanan hukukun genel ilkeleri, ?slam hukukunda da kendine has yapısıyla başlangıçtan beri mevcuttur. islam hukukçuları bir konuda hukuk kuralı ko-yarken ya da hüküm inşa ederken zahiren veya zımnen bu kurallardan hareket etmişlerdir. Çalışmamızda ?Külli kaide? veya ?genel hukuk kuralları? adı veri-len ?slam hukukunun bu genel ilkelerini, Kâsânînin Bedâ'i` isimli eseri ekse-ninde belirlemeye ve belli bir plan dâhilinde vermeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
To understand a law system generally depends on understanding the rules of that law system. Society?s needs have influences on the formation of the rules of law. Another effective component is the principles of jurists legislating them. Thus, these basic principles are the general principles which pioneer and direct the jurisprudence. The general principles named ?general provisions? take part above the chapter of juridical science in the positive law.The same situation contextually applies to Islamic law, too. In the doc-trine of positive law, general principles of law based to thought of natural law on one hand, are already imbedded in the Islamic law with its distinctive struc-ture, too. When The Islamic jurists legislated or made law, they seemingly or ta-citly corresponded to these rules. In this study, these general principles of Islam-ic law, named "general rules of law? have been studied within the frame of Ka-sani?s book named Bad??i?u?s-San??i?.