Inter cathodic protection of steel pipes carrying sea water
Deniz suyu taşıyan çelik boruların katodik iç koruması
  1. Tez No: 23582
  2. Yazar: MEHMET ZEKİ MAHMUTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Katodik Koruma, îç Koruma, Dış Akımla Katodik Koruma, Koruma Kriterleri, Dış Akım Anotları, Cathodic Protection, Inner Protection, Impressed Current Cathodic Protection, Protection Criteria, Impressed Current Anodes
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZ DENÎZ SUYU TAŞIYAN ÇELİK BORULARIN KATODÎK ÎÇ KORUMASI MAHMUTOĞLU, Mehmet Zeki Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilin) Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa Doruk Eylül, 1992, 46 sayfa. Bu tezde, çelik boruların katodik iç koruması, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları 'nda (ERDEMÎR) araştırıldı. Bu çalışmanın asıl amacı ileride yapılacak olan ERDEMÎR Kuvvet Santralı 72“ çaplı boru hatlarının (iki hat toplam 1844 m.) katodik 1ç koruması için dizayn verisi elde etmek ve bunu teorik parametrelerle karşılaştırmaktı. Deneylerde dış akım sistemi uygulandı. ilk metot, boru boyunca potansiyel dağılımını ve Morgan formülüyle uyumluluğunu görmek için yapılan polarizasyon testiydi. İkinci metot ise, etkili bir koruma yapmada gerekli minimum akım ihtiyacını elde etmek için yapılan galvanostatik tekniğiydi. îlkinde, koruma potansiyeli için tecrübe değerlerinin olduğu görüldü. İkincisinde ise, ”C programlama dili“ ile E-log I eğrisi çizilerek minimum akım yoğunluğu ihtiyacı 241 mA/m2 olarak bulundu. Bu değer de kullanılarak 72”çaplı tuzlu su boru hatlarının ortalama akım ihtiyacı hesaplandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INNER CATHODIC PROTECTION OF STEEL PIPES CARRYING SEA WATER MAHMUTOGLU, Mehmet Zeki M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Doruk September, 1992, 46 pages. In this study, inner cathodic protection of steel pipes have been investigated in Ereğli Iron and Steel Works (ERDEMÎR). The main objective was to establish design data and also to check some theoretical parameters for the inner cathodic protection of future installation of 72“ pipelines (two lines together 1844 m. ) of Power House in ERDEMIR. Impressed current system was applied as experimental method. First method was polarization test to see potential distribution along the pipe and to fit the results with Morgan's formula. Second one was galvanostatic technique to get minimum current requirement for effective protection. The result of the first method illustrated that there were experience values for protective potential range of steel pipes. In the second method minimum current density requirement was found as 241 mA/m2 plotting E-log I curve by ”the C programming language“. By using this value average current demand for 72”Salt Water Pipelines was calculated.