Avrupa Birliği ve Avustralya örnekleriyle entegre sınır yönetimi ve Türk sınır yönetimine uygulanabilirliği
European Union and Australia samples of integrated border management and enforceability to Turkish border management
  1. Tez No: 235895
  2. Yazar: BÜLENT KISA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÇİÇEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sınır, Sınır Yönetimi, Entegre Sınır Yönetim Modeli ve Schengen, Border, Border Management, Integrated Border Mangement and Schengen
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışma üye ülkelerinin sınır yönetimlerinde entegrasyonu hedefleyen Avrupa Birliği ve ülke içerisindeki sınır makamları arasında entegrasyonu gerçekleştirmiş Avustralya örnekleriyle Entegre Sınır Yönetimi Modellerini incelemeye çalışarak, Entegre Sınır Yönetimi Modelinin Türk sınır yönetimine uygulanabilirliğini ölçmeyi amaçlamıştır.Ülkelerin farklılaşan güvenlik ihtiyaçları karşılanırken ekonomik gereksinimlerinin yerine getirilmesi için dolaşımın hızlandırılması gerekliliği sınır yönetiminde yeni modellerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Avrupa Birliği ortak dış sınırlarının güvenliğini ve serbest dolaşımın devamlılığını sağlamak için üye ülke sınır makamları arasında koordinasyonun temini temeline dayanan kendi Entegre Sınır Yönetim Modelini oluşturmuştur.Farklı bir entergasyon örneği olan Avustralya Entegre Sınır Yönetim Modeli ise yerel makamların başarılı bir biçimde işbirliği ve yardımlaşmasını sağlayan entegrasyonu gerçekleştirmiştir. Önleyici yaklaşım ve sınır yönetiminde yeni teknolojilerin kullanılması Avustralya Entegre Sınır Yönetim Modelinin en önemli özellikleridir.Entegre Sınır Yönetimi Modeli örnekleri dikkate alınarak mevcut Türk Sınır Yönetim yapısı değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme ışığında Entegre Sınır Yönetim Modelinin Türk Sınır Yönetim yapısında uygulanabilirliği ölçülmeye çalışılmıştır. Önümüzdeki dönemde sınır yönetiminde reformu hedefleyen Türkiye kendi yapısı ve ihtiyaçlarına uygun, özgün bir Türk Entegre Sınır Yönetim Modeli oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate; Integrated Border Management Models, with the sample of European Union which is targeting to harmonize border management bodies of member states and Australia which managed to integrate national border management authorities and also measure viability of Integrated Border Management Model to Turkish Border Management.While providing security needs of states, the necessity of easing movement for economic purposes bring out new border management models. To build security for borders and ease movement of people European Union created its own Integrated Border Management Model which is based on coordination between border managemet authorities of members.Australian Integrated Border Management is a distinct model which managed integration by providing collobration and solidarity at local level. Preventive approach and benefiting from new technologies are the prominent charecteristics of Australian Integrated Border Management Model.Considering Integrated Border Management Models, present Turkish Border Management assesed and measured the viability of integrated model. Turkey is targeting reform on its border managent system and will create a Turkish Integrated Border Mangement Model which can meet necesitties and convenient for its body after conceiving both models.