1980 sonrası T.C. hükümetlerinin programlarında iç güvenlik ve terörün yeri
Interior security and terror after 1980 concerned by Turkish Government programs
  1. Tez No: 235894
  2. Yazar: MURAT KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT GÖKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, Güvenlik, Polis, İç Güvenlik, Terör, Terörizm, İç Güvenlik Politikası, State, Security, Police, Interior Security, Terrorism, Interior Security Policy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Güvenlik kavramı insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır. İnsan topluluğunun olduğu her yerde güvenliğin sağlanması için değişik çap ve nitelikte birimler oluşturulmuştur. Giderek karmaşıklaşan toplum yapısı, güvenlik ile ilgili yapılanmaları daha fazla zaruri hale getirmiştir. Bir ülkenin gelişebilmesi, halkının refaha kavuşabilmesi için her şeyden önce güvenli bir ortama ihtiyaç vardır.Türkiye'nin içinde bulunduğu jeopolitik ve jeostratejik konumun öneminden dolayı sürekli çalkantılar yaşanmış, birkaç dönem hariç ekonomi ve sosyal alanda gelişmeler çok yavaş olmuştur. Güvensiz ortamın yaşanmasında şüphesiz en önemli pay teröre düşmüştür. Türkiye'de siyasi iktidarlar iç güvenliğin sağlanarak ekonomik ve sosyal alandaki ilerlemenin devamlı olması yolunda çaba sarf etmişler ancak hükümet programlarında bu konuda alınan tedbirler daha çok afakî kalmıştır. Demokratik toplumlarda, terörizmle mücadelede, kural olarak polis teşkilatı ile mümkün olduğu kadar asgarî seviyede güç kullanılması ve terörizmin yarattığı şiddeti, polis birim ve imkânlarının önlemede yetersiz kalması halinde, son çare olarak silahlı kuvvetlerin kullanılması tercih edilmesine rağmen Türkiye'de maalesef askeri tedbirlerin alınması birincil çözüm yolu olarak görülmüştür.1980 sonrası iktidara gelen hükümetler sosyal, ekonomik, kültürel konularda ilerlemeyi sağlamak üzere hükümet programlarını oluşturmuşlar ancak bu programların uygulanabilmesi için en az bunlar kadar önemli olan iç güvenlik konusunda uygulanacak politikalar programlarında daha az yer tutmuş ve sorunun tespiti ve nihai çözüm yolları tam olarak belirlenememiştir. Bununla birlikte 25 yılı aşkın süredir verilen mücadelenin getirdiği birikim ve tecrübeler siyasal otorite ve askeri yetkilileri konuya daha bütüncül bakma yoluna sevk etmiş, daha isabetli karar verilmesini ve daha uygun yöntemlerin takibini sağlamıştır. Bu şekilde devam edildiği takdirde terörün bütün unsurlarıyla birlikte yakın zaman içerisinde sonlandırılabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The concept of security is as old as history of mankind. A range of units have been established in areas where communal life existed in an attempt to ensure the security. Social Strructure getting complicated day by day has made the installation of security an obligation. Prior to anything else that can be done, first of all a country needs a secure atmosphere to develop itself and to ensure the prosperity of its public.Because of importance of the geopolitical and geostrategical state in which Turkey has been, expect some terms, the improvement made an social and economical sphere has been rather stagnant. Volatile and insecure atmosphere hane been ascribed to terror because of its big share on the situation. In our country, politicians have strieved an used every means to secure the fact that the development on social and economical sphere is continous however precautions taken on this issue in programs of government has not been concesete ones to tackle terror. In democratic societies. Although, the armed forces is resorted as a last alternative on the condition that (Security Forces) are incapable of hindering the chaos created by terror and (it is a principle to use minumum force with the help of police forces) when combating terror, in our countrytaking military measure has been seen a prior solution.The governments which come into power after 1980 have made government programs to ensure the development in social economical and cultural issues yet the policies which were as crucial as that ones and would further be applied to interror security have been involved less than expected and the experience and accumulations provided by combating terrorism for 25 years have directed the politicians and millitary authorities to deem this situation in a more integrated way and made sure more successful decision and more proper methods. On the condition that the situation is led this situations, it can be inferred thet terror with its of segments (sections) can be bring to an end.