Cities in the globalized world: A view from the cultural perspective
Küreselleşen dünyada kentler: Kültür perspektifinden bakış
  1. Tez No: 235906
  2. Yazar: İPEK ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYŞEGÜL GÜÇHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: küreselleşme, kent, kültür ekonomisi, yaratıcı sanayiler, yaratıcı kent, kültür öncülüğünde kentsel yenilenme, kent pazarlaması, Avrupa Kültür Başkenti, Olimpiyat Oyunları, globalization, city, cultural economy, creative industries, creative city, culture-led urban regeneration, city marketing, European Capital of Culture, Olympic Games
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma, kentlerin son küreselleşme dalgasından nasıl etkilendiklerini, geçirdikleri evrimi ve zaman içinde oluşturdukları kültürel ekonomilerinin kazandığı önemi incelemektedir. Kültürün, yerel, ulusal ve küresel temelde ekonominin ayrılmaz bir parçası haline gelişinden beri, farklı konular gündeme gelmektedir. Yirminci yüzyılın son çeyreğinden bu yana, kentlerin gelişimi ve refahında kültürün yeni bir ekonomik değer haline gelişine bağlı olarak, büyük çaplı kültür sanayileri ve yaratıcı sanayiler ortaya çıktı. Kültür ve yaratıcılığa dayalı ekonomi bir kent için yaşamsal öneme erişirkrn bazı kentler, egemen hale gelen ekonomi ve kültürleriyle stratejik olarak gelişti. Küresel dünyanın çekirdeğini oluşturan kentler çeşitli dönüşümlere uğradılar. Kültür politikaları, giderek daha fazla artan ölçüde, kültür aracılığıyla gerçekleştirilen kentsel yenilenme konularını göz önüne almaktadır. Buna bağlı olarak yerel kültürlerin, yerel ve uluslararası platformda pazarlanması ön plana çıkmaktadır. Yaratıcı kent olgusu kültür gündeminde sıkça tekrarlanmaktadır. Kentlerin pazarlanmasında kültür temelli stratejiler önem kazanmakta ve Avrupa Kültür Başkenti Programı ya da Olimpiyat Oyunları gibi uluslararası projelerle güçlendirilmektedir. Tüm çabalar kentler için bir sembolik ekonomi yaratmak ya da bunu güçlendirmek adınadır; ve kültür, bir kentin gerek ekonomik gerekse kültürel dünya haritasındaki yerini desteklemek için geniş çapta kullanılmaktadır.Bu çalışmada kullanılan metod geniş çapta masabaşı araştırmasına dayalıdır. Kullanılan kaynaklar çoğunlukla Yeditepe Üniversitesi Bilgi Merkezi'nden sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The research investigates the effects of the last wave globalization on cities; how they evolved, and how gradually, they formed ultimately growing cultural economies. Since culture began to be appreciated as an integral part of the economy on local, national and global basis, several issues have come to the foreground of the world?s agenda. Since the last quarter of the twentieth century, massive structures of cultural and creative industries are formed due to the fact that culture has acquired a new economic value for the development and wellbeing of a city. Economy based on culture and creativity is a vital force for a city. Some cities grow strategically in terms of their dominating economy, and culture. Cities, being at the nucleus of the globalized world order, submit to transformations. Cultural policies take into consideration issues concerning urban regeneration through cultural means; and marketing local cultures is an ultimately important subject both locally and internationally. The issue of the Creative City is the reoccurring rhetoric in the cultural agendas. Culture based strategies for marketing cities are currently in motion and enhanced by diverse international community projects such as the European Capital of Culture, or the Olympic Games. All efforts are to create and promote a symbolic economy for cities and culture is widely used to endorse the position of a city on the cultural and economic map of the world.The method used in this work is widely based on desk research. Majority of the materials are mostly provided by the Knowledge Centre of Yeditepe University.