Cultural policy of Turkey and England in the 1980s: A comparative study
Türkiye ve İngiltere'nin 1980'ler deki kültür politikaları: Karşılaştırmalı çalışma
  1. Tez No: 235907
  2. Yazar: AYŞE KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYSEGÜL GÜÇHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Culture, cultural policy, globalization, Turkey, England, Ozal, Thatcher
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Türkiye Cumhuriyeti büyük ölçüde geleneksel doğu tarzı bir kültür mirasından modern batıya yönelik bir geleceğe geçişi temsil etmektedir. Yeni devletin oluşumunun sağlamlaşması gerekliliği, ulus oluşturma süreci ihtiyacını doğurmuştur ki, bu da cumhuriyetin ilk yıllarında dinamik ve cesur kültür politikalarının uygulanmasını gerektirmiştir. İç ve dış politik gelişmelerin bir sonucu olarak Türkiye çok partili sisteme dahil olmuştur. Bu, kültür politikaları açısından bir bakıma düzelmeyi temsil etmektedir. Sonraki yıllarda Türkiye'nin batıya yönelişi küreselleşme dönemi esnasında liberal politikalarla vurgulanmıştır. Bu tezin amacı Türkiye'ye serbest Pazar ekonomisini sokan liberallerin yönetiminde Türk devletinin kültür politikalarının tercihlerinin araştırılmasıdır. İngilte'de 1980'lerde ki gelişmeler bu zaman diliminde Türkiye'nin kültür politikalarının ilham kaynağının ana nedeni olarak görülebilir. Bu sebeple bu çalışma kültürel politikalara yönelik `esas' liberal eğilimlere de odaklanmayı amaçlamaktadır.Bu tez, birden çok ulusun politik araştırmalarına odaklanmış olan bir dizi temel kaynaktan yararlanacaktır. 1980lerde İngiltere ve Türkiye'deki kültür politikalarına ilişkin parlemento kararları ana çerçevesi olacaktır. Ayrıca, küreselleşmeyi yakından izleyen Türkiye'nin bakış açısı hakkında bir fikir vermek amacıyla, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yıllarındaki ve çok partili döneme geçişteki eğilimler ile 1980'ler vurgulanmaktadır. Son olarak Turgut Ozal Türkiye'si ile, Margaret Thatcher İngiltere'sinin kültür politikası konusundaki tutumlarının karşılaştırması yapılacaktır.Anahtar sözcükler : Kültür, kültür politikası, küreselleşme, Türkiye, İngiltere, Özal, Thatcher.
Özet (Çeviri)
The Republic of Turkey, to a great extent, represents a transition from a traditional Eastern style cultural heritage to a modern, Western oriented future in projection. Consolidation of the new state?s formation by its nature necessitated a nation building process which required dynamic and aggressive cultural policies during the early years of the Republic. As a result of external and internal political developments, Turkey entered into the multi-party system which in a way represented a ?correction? in terms of cultural policies. In the following years, Turkey?s Western orientation is underlined by liberal policies during the globalization period. This paper aims to investigate the preferences of the Turkish State?s cultural policies under the rule of liberals who introduced open market economy into Turkey. The developments in Britain during 1980s can be seen as the main source of inspiration behind the cultural policies of Turkey during this time period. Therefore, the present study also aims to focus the ?original? liberal tendencies towards cultural policies.This thesis will draw upon a range of primary sources focusing on cross-national cultural policy research. The acts of parliaments concerning cultural policies in England and Turkey during 1980s will be the main frame. Furthermore, main trends of cultural policies during the early years of The Republic of Turkey, trends of the transition period into the multi-party system and early 1980s will be underlined to give an idea of Turkish standpoint in the wake of globalization. Research has done by current practitioners contending to deal with the issues of cross-cultural policies of a global world view will be analyzed. Finally, Turgut Ozal?s Turkey and Margaret Thatcher?s Britain in terms of attitudes to cultural policies will be compared.