Electronic beam scanning by a vectically magnetized ferrite slab
Dikey manyetize edilmiş ferit dilim ile elektronik demet taraması
  1. Tez No: 23593
  2. Yazar: ÖZLEM AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTUNKAN HIZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik Taramalı Antenler, Izotropik Olmayan Ortamlarda Yayılma, Ferit Antenler, Electronically Scanning Antennas, Propagation in Anisotropic Media, Ferrite Antennas
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
oz DİKEY MANYETİZE EDİLMİŞ FERİT DİLİM İLE ELEKTRONİK DEMET TARAMASI AYDIN, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Altunkan HIZAL Temmuz, 1992, 60 sayfa. Bu tezde, elektronik taramalı yeni bir milimetrik dalga anteni incelenmiştir. Bu anten, yarık anten ya da huni anten monte edilmiş tam iletken plaka üzerine konulan ferit dilimdir ve kendisine dik olacak biçimde DC alan uygulanarak manyetize edilir. Bu yapı, DC manyetik alan ile, ışın demetinin tarama hareketini kontrol edebilme özelliğine sahiptir. Işın demetinin taraması, nitel olarak, alanı oluşturan düzlem dalgaların faz hızının, DC manyetik alan ile değişmesi olarak açıklanabilir. İzotropik olmayan çok katmanlı ortamlarla kaplanmış antenlerin, ışıma alanlarının hesaplanması için pratik bir yöntem geliştirilmiştir. Problem, DC manyetik alan yönüne göre enine alan denklemleri ile formüle edilmiştir. Daha sonra, bu denklemler yatay koordinatlara göre ikili Fourier dönüşümü uygulanarak, iletim hattı denklem çözümlerine indirgenmiştir. Böylece, problem asimetrik denklem teknikleri kullanılarak çözülmüştür. Işıma alanları asimptotik olarak ters Fourier dönüşümlerinin, En Dik Düşüş Yöntemi kullanılarak hesaplanmasıyla bulunmuştur. vDeğişik ferit dilimleri için 18 ile 35 GHz arasında farklı frekanslarda sayısal sonuçlar elde edilmiştir. 26.5 GHz'de çalışan anten ±35 derecelik bir alanı tarayabilmekte ve 3 dB demet genişliği 10 ile 1 derece arasındadır. Sonuçlar, bu antenin milimetrik dalga frekanslarında elektronik taramalı bir anten olarak çalışabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ELECTRONIC BEAM SCANNING BY A VERTICALLY MAGNETIZED FERRITESLAB AYDIN, Özlem M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Altunkan HIZAL July, 1992, 60 pages In this thesis, a new electronically scanning millimeterwave antenna is presented. A slot antenna or a flush mounted horn antenna in a conducting plane is covered by a ferrite slab which is magnetized by a DC magnetic field perpendicular to the slab. This structure has a beam steering feature controlled by the DC magnetic field. The mechanism of the beam steering can be explained qualitatively by the fact that the phase velocity of the individual spectrum of plane waves making up the field changes by the DC magnetic field. A practical method of calculating the far fields of an antenna covered by an anisotropic stratified media is developed. The problem is formulated in the form of classical transversal field equations with respect to the direction of the DC magnetic field. Then, using double spatial Fourier transform with respect to the transversal coordinates the problem is reduced to the solution of transmission line type of equations satisfied by the transversal field components. To solve these equations, the techniques of asymmetric 111coupled transmission line equations are used. Inverse Fourier transforms are evaluated asymptotically to find the far fields by the Method of Steepest Descents. Numerical results are obtained at frequencies between 18-35 GHz for different type of ferrite slabs. For instance, the antenna at 26.5 GHz possesses scanning in ±35 degree angular range and 10-1 degree 3-dB beamwidth. The results seem to be promising to use this antenna at millimeterwave frequencies as an electronically scanning antenna.