Exhaust gas cleaning in internal combustion engines using a fluidized bed reactor and fuel additives
İçten yanmalı motorlarda egzoz gazının akışkan yataklı bir reaktör ve yakıt katkı malzemesi kullanılarak temizlenmesi
  1. Tez No: 23596
  2. Yazar: RAMZİ JUDEH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Egzos Emisyonu, îçten Yanman Motorlar, Akışkaa-Yatak, Yakıt KatkfMalzemesi, Exhaust Emission, Internal Combustion Engines, Fluidized Bed, Fuel Additives
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
ÖZ İÇTEN YANMALI MOTORLARDA EGZOS GAZININ AKIŞKAN YATAKLI BÎR REAKTÖR VE YAKIT KATKI MALZEMESİ KULLANILARAK TEMİZLENMESİ JUDEH, Ramzi Yüksek Lisans Tezi,Makina Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hüseyin VURAL Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Demir BAYKA Temmuz, 1992, 172 Sayfa Dizel motorlarından kaynaklanan hava kirliliğinin kontrolü amacıyla çeşitli emisyon standartlar tesbit edilmektedir. Standartlara uyabilmek için motor üreticileri çeşitli yöntemler üzerinde araştırmalarını yoğunlaştırmışlardır. Pratiğe uygulanan başarılı yöntemlerden kısa bir zaman sonra konan yeni zorlayıcı standartlar bu doğrultudaki araştırmaların sürekliliğini gerektirmektedir. Bu çalışmanın amacı, Dizel motorlarından yayılan egzos gazının kontrolünde akışkan yatak kullanımının olabilirlik hesabını yapmaktır. Yatak yüksekliği, yatak tanecik tipi ve büyüklüğünü içeren çeşitli değişkenler parametre olarak ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlar, düşük bir temizleme verimi göstermiş olmasına karşılık akışkan yatak sistemi uygun olarak tasarlandığında, akışkanlaşmanm yer alabileceği çeşitli özel durumlarda kullanılabileceği saptanmıştır.Çalışmanın bir diğer amacı, dizel motorlarından yayılan kirletici gazların konsantrasyonunu azaltmak için yakıtlarda katkı maddeleri kullanımının etkisini araştırmaktır.“ Carbonex ”olarak bilinen yeni bir katkı maddesinin farklı karıştırma oranlarında, Dizel motor performansı ve egzos gazının üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bütün durumlarda, Carbonex eklenmesi, toplam hidrokarbon, karbon monoksit, tanecik yayılımını azalttığı gibi, yakıt tüketim hızının yükselmesiyle birlikte motor çıkış gücünün artmasını da sağlamaktadır. Sözkonusu etkiler, yakıttaki Carbonex miktarının yükseltilmesiyle artmış, çevresel ve ekonomik açıdan gerekli olan optimum Carbonex düzeyi hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXHAUST GAS CLEANING IN INTERNAL COMBUSTION ENGINE USING A FLUIDIZED BED REACTOR AND FUEL ADDITIVES JUDEH, Ramzi M.S. in Mechanical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Hüseyin VURAL Co-Supervisor : Assoc. Prof. A. D. BAYKA July,1992, 172 Pages With the current awareness of pollution problems associated with Diesel engines, several approaches are being investigated to control emissions from out of these engines to meet the strict emissions standards imposed by various environmental agencies. Purpose of this work was to evaluate the feasability of using a fluidized bed as a device for Diesel exhaust emission control. The effects of several bed parameters inclauding bed height, bed particles type and size were evaluated. Results obtained indicated low cleaning efficiency but it confirmed that the fluidization concept may be used in special cases if the fluidized bed system was designed properly. mAnother purpose was to evaluate the effectiveness of using fuel additives to reduce Diesel emissions. The effect of a fuel additive known as“ Carbonex ”at different blending levels on Diesel engine performance and emissions were investigated. Under all conditions examined, Carbonex addition reduced THC, CO and particulate emissions, besides increasing engine output power at the expense of increasing fuel consumption rate. These effects increased by increasing Carbonex level in the fuel, optimum Carbonex level, environmentally and economically, needed to be evaluated.