Activity budgets and population analyses of waterfowl and ecosystem management of Sultan Marshes ( Sultan Sazlığı)
Su kuşlarının bir aktivite bütçesi çalışma ve populasyon analizi ve Sultan Sazlığı sulak alan ekosistem amenajmanı
  1. Tez No: 23601
  2. Yazar: ALEEM AHMET KHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT KENCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Aktivite bütçeleri, Anatinae, Ekosistem, Ekosistem amenajmanı, Göç, Populasyon, Sultan sazlığı. Su kuşları. Sulak alan, Activity Budgets, Anatinae, Ecosystem, Ecosystem Management, Migration, Population, Sultan Marshes, Waterfowl, Wetland
  7. Yıl: 1992
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
ÖZ SU KUŞLARININ BİR AKTİVİTE BÜTÇESİ ÇALIŞMASI VE POPULASYON ANALİZİ VE SULTAN SAZLIĞI SULAK ALAN EKOSİSTEM AMENAJMANI KHAN, Aleem Ahmed Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Aykut KENCE Eylül, 1992, 366 sayfa. Sultan sazlığı barındırdığı kuşları ve aynı yerde bulunan değişik ekosistemleri ile Orta Doğu ve Avrupanın en önemli sulak alanları arasındadır. Aktivite bütçe analizi kuşlar ile sulak alanlar arsındaki etolojik ve çevresel ilişkiyi. anlamada kullanılan yararlı bir araçtır. Bu Çalışmada Sultan sazlığında yaşayan ve kışlayan önemli türlere ait sayısal.ve davranışsal bilgiler toplandı ve incelendi. Bundan başka sazlıktaki sulak alanların şu andaki durumu incelendi. Aktivite bütçe analizi için bilgi toplama işlemleri Mart-Kasım 1991 tarihleri arasında gerçekleştirildi. populasyon verilerini toplamak için vıSultan sazlığına 1 Ekim 1990 ile 31 Temmuz 1992 tarihleri arasında toplam olarak 65 sefer yapıldı. Bu geziler sırasında 1275 gözlem yapıldı ve toplam olarak 216,731 kuş sayıldı. Drenaj kanallarının etkisini ve tuzluluk düzeyindeki değişmeleri limnolojik açıdan belirlemek amacıyla ayrıntılı bir çalışma yapıldı. Analina'ye ait 10 türün günlük aktivite bütçe analizi, 7 türün dinlenme ve duraklama yeri olarak Sarp gölünü kullandığı halde, 3 türün bu yeri beslenmek için tercih ettiği görüldü. Bütün türlerin istatiksel analizi sonucu aralarında, çalışma periodu süresince, önemli derecede bir farklılık göstermedi, fakat Eylül ayında tüy temizlemede %5 seviyesinde bir farklılık gösterdi. Tüy düzeltmedeki bu yükseliş aşır tüy dökmeden dolayıdır. Sultan sazlığındaki 71 su kuşu türünün üreme ve ziyaret sayılarında genel bir düşüş görülmektedir. Bunlar özellikle insan ve evcil hayvan aktivitelerinin artmasından kaynaklanmaktadırlar. Yay gölü ekoslstemindeki değişiklik, tuzluluk düzeyinin düşüşü ile belirlendi, buna ise doğudaki kanal vasıtası ile içeri giren tatlı su ve kuzeybatı kanallarından çıkan tuzlu su neden olmaktadır. Bu durum gölün kışın tamamen donmasına böylece kuş populasyonlarında şiddetli bir düşüşe neden olmaktadır. Amenajman planlarında, sulak alanların geleceklerinde meydana çıkabilecek her hangi bir değişikliğe karşı sınırlama ve tedbirli olma dahil vııçeşitli güvenlik önlemleri önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ACTIVITY BUDGETS AND POPULATION ANALYSES OF WATERFOWL AND ECOSYSTEM MANAGEMENT OF SULTAN MARSHES (SULTAN SAZLIĞI) KHAN, Aleem Ahmed Ph.D. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Aykut KENCE September, 1992, 266 pages. The Sultan marshes (Sultan Sazlığı) are among the most important wetlands of Middle East and Europe due to its ornithological fauna and variety of ecosystems at the same place. Time activity budget analysis has been a useful tool in understanding the ethological and ecological relationship between waterfowl and wetland. In this study census and behavioral information on the major species of waterfowl staging and wintering at Sultan marshes were collected and analysed. Moreover, the current status of wetlands in the marshes was examined. IllCollection of data for activity budget study was carried out at Sarp lake from March to November, 1991. A total of 65 visits were made to the Sultan marshes from October 1, 1990 to July 31, 1992 in order to obtain population data. Census records of different waterfowl species are 1,275 with cumulative of 216,731 birds. A detailed survey was conducted during the research tenure in order to evaluate the effect of drainage canals and determine changes in salinity level with limnological aspects of the wetlands. Diurnal activity budgets analyses of 10 species of Qnatinae show that 7 species utilize Sarp lake as their resting ground while three species preferred to feed at day time. Statistical analyses of all species show no significant difference in various behavioral activities throughout the study period except, in the month of September showing 5% significant difference in preening. This rise in preening was due to common excessive moulting. Population trends of 71 waterfowl species show overall decline in number of breeding and visiting birds at the area. The reasons are mainly increase in human and livestock activities. A change in the ecosystem of Yay lake by decreasing salinity level has been noticed which is due to influx of fresh water through the eastern canal xvand flushing out saline water by northwestern canal. This may result in complete freezing of the lake during winter causing drastic decline in bird population. Management plans suggest safety measures against any change in the actual fate of wetlands including strict vigilance and limitations.