Colorful revolutions in Serbia, Georgia and Ukraine: A-state based approach
Sırbistan, Gürcistan ve Ukrayna'da renkli devrimler: Devlet merkezli bir yaklaşım
- Tez No: 236017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL NAZIM İREM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Demokratikleşme, Renkli Devrimler, Devlet, Sivil Toplum, Kurumsallaşma, Democratization, Color Revolutions, State, Civil Society, Institutionalization
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma komünizm sonrası ülkelerde demokrasiye geçiş sürecini Sırbistan, Gürcistan ve Ukrayna'daki renkli devrimlere özel atıf yaparak incelemeyi hedeflemektedir. Çalışma bu doğrultuda, münhasır geçiş dönemleri ve toplumsal düzensizliklerdeki yönetici elitlerin ve siyasi kurumların rollerini ele almaktadır. Renkli devrimler üzerindeki dışsal faktörleri gözeten tekcil bir yaklaşım yerine, çalışma ?talep eden? sivil toplum ile ?direnç gösteren? yönetici elitler arasındaki iki yanlı gerginliğin geçiş süreçleri üzerindeki etkisini temel factor olarak öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study seeks to explore the transition to democracy in post-communist countries, with specific reference to the so-called `color? revolutions and societal transformations in Serbia, Georgia and Ukraine. By doing so, it scrutinizes the role of ruling elites and political institutions in respective transitions and social disorder, at the end of the process. Instead of a monist approach to external factors in the color revolutions, it undertakes the influence posed by dichotomic tension between the `demanding? civil society and `resisting? state/political elites.