Türkiye'de vergi kaçakçılığı suçu ve cezası
Tax fraud felony and penalty in Turkey
- Tez No: 236069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Kaçakçılığı Suçu, Vergi Kabahati, Vergi ZiyaıCezası, Tax Fraud Felony, Tax Misdemeanour, Tax EvasionPenalty
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Bölümü
- Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Kamu hizmetlerinin finansmanı için en sağlam gelir kaynağı vergilerdir.Devletler, egemenlik yetkilerine dayanarak koydukları vergilerin, zamanında veeksiksiz ödenmesini sağlamak için vergi ile ilgili düzenlemelere uyulmamasıdurumunda uygulanacak yaptırımlar da koymaktadırlar. Bu yaptırımların birkısmı mali ceza bir kısmı da hapis cezası niteliğindedir. Türk hukukunda vergikanunlarına aykırı davranışları cezalandırmak için bu iki tür yaptırıma da yerverilmiştir. Vergi kanunlarına aykırı fiiller ve bu fiiller için uygulanacakyaptırımlar sistematik olarak Vergi Usul Kanunu'nda düzenlenmiştir.5432 sayılı Vergi Usul Kanunu'nda ceza hukuku anlamında suç sayılandüzenlemeler yer almazken para cezalarının vergi kayıp ve kaçaklarınıönlemede yeterli olmadığı gerekçesiyle 5815 sayılı Kanunla 5432 sayılı Kanunaeklenen hükümlerle ?hileli vergi suçu? ihdas edilmiştir. Bu fiiller zamanla bazıdeğişikliklere uğramış olmakla birlikte bugün de 213 sayılı Vergi UsulKanunu'nda ?kaçakçılık suçları? olarak yerini korumaktadır.Bu çalışmamızın amacı vergi kanunlarına aykırılık oluşturan fiillerdenceza hukuku anlamında suç olan kaçakçılık suçlarını bütün unsurları ilebirlikte ortaya koymak ve bu suçlarla ilgili olarak yapılması gerekendeğişiklikleri tespit etmektir. Bu nedenle konu üç bölüme ayrılarakincelenmiştir. Birinci bölümde, vergi suçu ve vergi kabahati tanımlarına, vergikaçakçılığı suçlarının tarihsel gelişimine yer verilmiş ve vergi cezalarınınhukuki niteliği ile yeni ceza sisteminin vergi kaçakçılığı suçları ve vergikabahatleri üzerinde etkileri değerlendirilmiştir. İkinci bölümde vergikaçakçılığı suçlarının unsurları, özel görünüş biçimleri ile dava ve ceza ilişkisinisona erdiren durumlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise vergi kabahatleriile vergi kabahatlerinde dava ve ceza ilişkisini sona erdiren durumlaraçıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax yield is the most reliable source of revenue covering govermentexpenditures. Goverments take measures to avoid violance of law to ensuretimely and correct payment of taxes. These measures include fiscal penaltiesand imprisonment. Both of these sanctions are embedded Turkish TaxationSystem and applicable. Acts againts tax laws and corresponding sanctions aresystematically legislated as in Tax Procedure Law.While crimes in terms of criminal law did not take place in nowabolished Tax Procedure Law by number 5432, ?fraudulent tax felony?provisions has been amended later on the ground that fiscal penalties are notsufficient to avoid tax evasion and fraud. Although these crimes have changedin time, they remain in effective Tax Procedure Law by number 213, as ?taxfraud felony?.The aim of this study is to explain tax fraud felony which are alsoadmitted as crimes in terms of criminal law and to identify necessary changes,in detail. Therefore the thesis is divided into three sections. In the first section,descriptions of tax offense and tax delinquency and also historical developmentof tax evasion guilts are taken place. Moreover, legal quality of tax fines and theeffects of new criminal system on tax evasion guilts and tax delinquencies areevaluated. In the second section, the components of tax evasion guilts, theirspecial affects and the conditions which break off relation between the case andpunishment. In the third section, kind of tax delinquencies and the conditionswhich break off relation between their case and punishment are explained.