Türkiye'de vergi suçları ile ilgili yaptırımların değerlendirilmesi
Evaluations of sanctions about tax offenses in Turkey
- Tez No: 626567
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KILDİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Suç, Kabahat, Vergi Suçu, Vergi Cezası, Vergi Kaçakçılığı, Vergi Gizliliği, Vergi Bilinci, Offense, Misdemeanor, Tax Offense, Tax Penalty, Tax Evasion, Tax Secrecy, Tax Awareness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Vergi, kamu harcamalarının karşılanması amacıyla mükelleflerden karşılıksız ve cebren alınan bir kamu geliridir. Devletler, en büyük gelir kaynağı olan vergileri düzenli olarak tarh ve tahsil edebilmesi için mükelleflerle uyumlu bir vergi politikası gütmek isterler. Bu doğrultuda mükelleflerin vergi kanunlarına uyumu hem vergi bilincinin artırılması hem de mükelleflerin vergi kanunlarındaki suç ve cezaları özümsemesi ile sağlanabilir. Türk vergi hukukunda vergi suçları, Kabahatler Kanununun kabul edilmesi üzerine vergi kanunlarında yapılan değişiklikler ile birlikte artık hürriyeti bağlayıcı ceza yaptırımına tabi tutulan haksızlıklar olarak anılmaktadır. Vergi kaçakçılığı, vergi gizliliğini ihlal, mükelleflerin özel işlerini yapma suçu ve muhtarların ekim ve sayım beyanını denetimine ilişkin ihmal suçu vergi suçu olarak kabul edilmektedir. Bu araştırmamızda suç ve ceza kavramları üzerinde kısa bir değerlendirme yapıldıktan sonra Türk vergi hukukundaki suçlar, bu suçların tabi tutulduğu yaptırımlar açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda çeşitli ülkelerin ceza hukukları incelenmiş; örnek alınan bazı vergi suçları ve bunlara uygulanan yaptırımlara yer verilmiş ve Türk vergi hukukundaki uygulamalarla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Yine çalışmamızda vergi suç ve cezalarını değerlendirirken gerek diğer ülke uygulamaları gerek ülkemiz yüksek mahkemelerinin yerleşmiş içtihatları gerekse de öğretide genel kabul görmüş hususlar dikkate alınarak vergi suçları ile ilgili nasıl daha caydırıcı ve nasıl daha etkin bir yaptırım uygulanabileceği araştırılmıştır. Çalışmamız vergi suçu ile ilgili temel kavramların açıklandığı birinci bölüm; vergi kaçakçılığı suçu, tespiti, suça ilişkin adli istatistik verilerine ilişkin değerlendirmemiz, vergi gizliliğini ihlal suçu ve mükelleflerin özel işlerini yapma suçları yer alan ikinci bölüm ile vergi suçlarına Türkiye ile örnek olarak seçilmiş ülkelerde uygulanmakta olan cezalara ve değerlendirmelerimize yer verilmiş olan üçüncü bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın sonuç bölümü ise araştırmamızın bir nevi değerlendirmesi olup; vergi bilincinin oluşması ya da olgunlaşması için aslında vergi ceza kurallarının daha caydırıcı ve etkin nasıl olabileceğine ilişkin kanaatimizden ibarettir.
Özet (Çeviri)
Tax is an unpaid and compulsory public income from taxpayers to cover public expenditures. States would like to adopt a tax policy in line with taxpayers so that they can regularly levy and collect taxes, the largest source of income. Accordingly, taxpayers 'compliance with tax laws can be achieved both by raising tax awareness and by assimilating taxpayers' crimes and penalties. Tax offenses in Turkish tax law are now referred injustices subject to freedom of binding penalties with the amendments made to the tax laws upon the adoption of the Law of Misdemeanors. Tax evasion, violation of tax secrecy and the duty of private taxpayers and negligence of the control of the muhtars' sowing and counting declaration are accepted as tax offenses. After a short evaluation on this research, our crime and criminal tax offenses concepts in Turkey, tried to explain that the subject of these criminal sanctions. In our study, criminal laws of various countries were examined; some tax offenses taken as examples and sanctions applied to them were evaluated and compared with the applications in Turkish tax law. It was investigated how more effective and more effective sanction could be imposed on tax offenses other country practices taking into account both the established case law of the high courts of our country and the generally accepted issues in the teaching while assessing tax offenses and penalties in our study. This study consists of part about the basic concepts of tax crime, part of tax evasion, determination, assessment of forensic statistical data on crime, sample country practices and penalties, part of our tax crime violation, exemplary country practices and assessment and section in which taxpayers' offenses and penalties are assessed. The final part of our study is a kind of evaluation of our research; in fact, for the formation or maturation of tax consciousness, it is actually our opinion on how tax penalty rules can be more deterrent and effective.