Anonim ortaklıklarda genel kurul kararlarının iptali
Quashing of general assembly resolution decisions in closed partnerships
- Tez No: 236077
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim Ortaklık, Genel Kurul, İptal, İptal Davası, Hükümsüzlük, Closed Partnership, General Assembly, Cancellation, Law Action for Nullity, Invalidity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Günümüz dünyasında, küreselleşmenin kendini güçlü bir şekilde hissettirdiği içinde bulunduğumuz şu yüz yılda, hayatın her alanında olduğu gibi ticari hayatta da ortaklıklar, ayakta kalabilmek ve ticari faaliyetlerini sağlıklı ve verimli bir şekilde sürdürebilmek için daha geniş alanlara açılma ihtiyacını duymakta, bunun sonucunda da bünyelerine yeni oraklar katmak üzere yeni açılımlara başvurmaktadırlar.Yapılan bu açılımlar sonucunda da söz konusu ortaklıklar daha geniş kitlelere ulaşmakta ve bunun neticesinde de ticari faaliyetlerini daha verimli bir şekilde yürütme avantajını yakalamakta ve kar paylarının artmasına olanak sağlamaktadırlar.Ancak, bu açılımlar yukarıda belirttiğimiz avantajların yanında bir takım zorlukları da beraberinde getirmektedirler. Başka bir ifadeyle, anonim ortaklık, ortak sayısının artması ile kendi iç bünyesinde yönetim ve denetim açısından belirli zorluk ve zafiyetlerle karşı karşıya kalacaktır. Bunun en belirgin örneği de kendini, ortaklıklar arasındaki münasebette göstermektedir. Örneğin; anonim ortaklıklarda ortak sayısının artması ile tüm ortakların, ortaklık üzerindeki denetim mekanizmasına katılma olanağı zorlaşacaktır. Bu durum da doğal olarak, ortaklık içerisinde belirli grup ortakların, diğer ortaklar üzerinden haksız kazanç elde etme ve ortaklığı kendi menfaatleri yönünde yönetme fırsatını ele geçirmesine yol açacaktır.Biz de bu çalışmamızda, anonim ortaklıklarda tüm ortakların, ortaklık üzerinde söz hakkı olması imkânını sağlayan genel kurul kararlarının kanuna, ortaklık esas sözleşmesine ve afakî iyi niyet kurallarına aykırı olması durumunda başvurulacak hukuki yolların neler olduğu, hangi şartlarda bu yollara başvurulacağı, kimlerin bu kanuni yollardan istifade etme olanağına sahip olduğunu inceleme imkânını bulduk.Anonim ortaklıklarda genel kurul kararlarının iptali konulu tezimizde, konuyla alakalı Türk Ticaret Kanunu'ndaki genel hükümlerden, Yargıtay kararlarından, özel kanun hükümlerinden istifade ederek konu üzerinde genel hatlarıyla fikir yürütmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In today?s world, especially in a century when globalization is strongly felt in every aspect of our daily lives, as well as in commercial life partnerships are in need of expanding into new areas to survive and carry on their commercial activities in a sound and efficient manner. Hereat, new partners are being included in partnerships? structure for expansion purposes.By means of those expansions, partnerships are able to reach larger masses. Consequently, the advantage to manage their commercial activities more efficiently is caught and the opportunity to increase their profit margin is provided.However, these expansions bring set of disadvantages while it creates aforementioned advantages. In other words, because of increase in number of partners, a closed corporation will be faced with certain difficulties and weaknesses in terms of management and control in its internal structure. The best example of such is seen in relations between partners. For example, as the number of partners in closed corporations increases, the chances for all partners in participating in control mechanism over partnership decreases. Naturally, under such circumstances, certain groups of partners get chance of taking control over management to pursue their personal interests and obtaining an unjustified benefit.In our study, we had a chance to investigate what were the legal means that could be used in case of controversy against subjective goodwill codes, core contract of partnership and the law of general assembly resolution, which provide all partners of closed partnership with the rights over partnership. In addition, analysis was made to identify under which circumstances and by whom these means could be used.In our thesis named as quashing of general assembly resolution decisions in closed partnerships, we tried to opine on underlying topic in its general guideline under cover of related general rules of Turkish Commercial Code, Supreme Court decisions and Special law provisions.