Aktif ve inaktif ülseratif kolit hastalarında çözünür endotelyal Protein C reseptörü ve trombomodulin düzeyleri
Levels of soluble endothelial protein C receptor and thrombomodulin in patients with active and inactive ülcerative colitis disease
- Tez No: 236126
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA GÖKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Hematoloji, Gastroenterology, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit, aktivite, çözünür EPCR, trombomodulin, Ülcerative colitis, activity, soluble EPCR, thrombomodulin
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Koagülasyon ve inflamasyon, inflamatuvar barsak hastalığı patogenezinde rol oynayan birbirinden bağımsız iki ayrı mekanizmadır. Protein C yolu, inflamatuvar barsak hastalığı patogenezinde, mikrovasküler koagülasyon ve inflamasyonun kontrolünde giderek artan bir önem kazanmaktadır. Mikrovasküler yüzey üzerinde eksprese edilen trombomodulin (TM) ve endotelyal protein C reseptörü (EPCR), protein C yolunun en önemli komponentleridir. Bizim çalışmamızın amacı, ülseratif kolit (ÜK) hastalarında aktif ve inaktif hastalık dönemlerinde, plazma TM ve çözünür EPCR (sEPCR) seviyelerini ve hastalık aktivitesi ile ilişkisini belirlemektir. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Polikliniğinde, ÜK tanılı toplam 46 hasta ile yaş ve cinsiyet olarak benzer 30 sağlıklı birey çalışmaya alındı. Ortalama TM seviyesi, hem aktif ÜK grubunda (3,2±2,0 ng/ml vs. 1,9±1,7 ng/ml, p=0.01) hem de inaktif ÜK grubunda (3,8±1,4 ng/ ml vs. 1,9±1,7 ng/ml, p=0.01) kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu. Ancak, aktif ÜK ve inaktif ÜK grupları arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Ortalama sEPCR düzeyleri açısından, hem aktif ÜK grubu ve kontrol grubu arasında, hem de inaktif ÜK grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı fark saptanmadı. (p>0.05). Ancak, aktif ÜK'i bulunan grupta sEPCR düzeyleri, inaktif ÜK'i bulunan gruba göre belirgin olarak düşük saptandı (77,5±55,9 ng/ml vs. 134,9±87,7 ng/ml, p=0.009). Çalışmamızın sonuçları, protein C yolunun, özellikle TM ve EPCR'nin İBH patogenezindeki rolünü ortaya koyan çalışmaları desteklemektedir. Daha fazla sayıda İBH hastası içeren ve aynı hastaların, hem aktif hem de tedavi sonrası inaktif dönemlerinde plazma TM ve sEPCR düzeylerini araştıran çalışmaların yapılmasının, protein C yolunun İBH patogenezindeki rolünün anlaşılmasında büyük katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Coagulation and inflammation are two interdependent processes that play crucial roles in the pathogenesis of IBD. Protein C pathway has increasing attention as a major regulator of microvascular inflammation and coagulation in the pathogenesis of IBD. TM and EPCR that are expresssed mainly on the microvascular endothelium are two major components of protein C pathway. The aim of this study was to determine the level of the plasma soluble TM and sEPCR in UC patients with active disease and those in remission and to investigate the association between levels of soluble TM and sEPCR and disease activity. Fourty-six patients with UC who were followed-up at Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Department of Gastroenterology were enrolled into the study. Thirty age and sex matched healty volunteers were included as a control group. The mean levels of soluble TM were significantly higher in patients with active disease than controls (3,2±2,0 ng/ml vs. 1,9±1,7 ng/ml, p=0.01). Soluble TM levels were also significantly higher in patients in remission than controls (3,8±1,4 ng/ml vs. 1,9±1,7 ng/ml, p=0.01) but levels of soluble TM were not significantly different in patients with active disease and those in remission (p>0.05). No significant differences in sEPCR values were found between patients with active disease and controls or between patients in remission and controls (p>0.05). sEPCR levels were significantly lower in patients with active disease compared to those with remission (77,5±55,9 ng/ml vs. 134,9±87,7 ng/ml, p=0.009). In conclusion, our data confirms the previous findings that suggest possible role of protein C pathways especially EPCR and TM in the pathogenesis of UC. We think that further studies with increasing number of patients with IBD that investigate soluble levels of TM and EPCR in the same patients during a both active and inactive period as a control study are necessary to improve our understanding of the functions of TM and EPCR in the pathogenesis of IBD.