Minerological and chemical properties of bentonites from southwest Çankırı basın
Çankırı havzasının güneybatısındaki betonitlerin minerolojik ve kimyasal özellikleri
- Tez No: 23617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN TÜRKMENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çankırı bentonitleri, simelctit» mineraloji, bentonit kimyası» ekonomik yaklaşım, Çankırı bentonites, smectite, mineralogy, chemistry of bentonites* economical approach
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZ ÇANKIRI HAVZASININ GÜNEYBATISINDAKİ BENTON ÎTLERİN MİNERALOJİK VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ GÜNGÖR, Pınar Yüksek Lisans Tezi, Jeoloji Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Asuman TÜRKMENOĞLU Şubat, 1992, 95 sayfa. Bu tezde, Çankırı bölgesi Hançılı Küçükhacıbey ve ödek yataklarından alınan bentonitlerin mineralojik ve kimyasal özellikleri araştırılmış ve ekonomik kullanımları incelenmiştir. X-ışınları toz kırınım, optik ve tarama elektron mikroskobu, atomik soğurma analizi, ICP, katyon değiştirme kapasitesi ve Fourier -transform kızıl ötesi spektroskopisi analizleri ile, bu bentonitlerin içerdikleri kil ve kil dışı mineraller belirlenmiş, mikromorfolojileri ve kimyasal özellikleri çalışılmıştır. İncelenen bentonitler, başlıca kil minerali olarak simektit içerirler; kaolinit ve illit daha az oranlarda bulunurlar; kuvars, feldispat, amfibol, biyotit, kalsit, dolomit ve analsim ise başlıca kil dışıminerallerdir. Bu minerallerden analsim ve dolomit, tuzlu ve alkali bir göl ortamını gösterirler. Kimyasal analizlerle, bu bentonitlerdeki simektitin dioktahedrik simektit grubuna ait olan montmorillonit olduğu belirlenmiştir. Bu kil minerali bazı katyon değişimleri gösterir. Tetrahedral tabakadaki Sİ** 'un yerine geçen Al5* octahedral tabakada da Al3* 'un yerine geçen Fes* ve Mg2* bu kilin yapısında gözlenen başlıca elementlerdir. Bu çalışmada incelenen bentonitler endüstride önemli bir yeri olan şişme özelliğini gösteren Na bentonitlerdir. Mineralojik ve kimyasal analizler, çalışma alanındaki bu bentonitleri alterasyonla oluşturan malzemelerin» riyolitik ve andezitik bileşimde olduğunu göstermektedir. Yapılan tüm bu analizler ile, çalışma alanındaki bentonitler in, ekonomik kullanımlarına ilişkin bazı bilgiler elde edilmiştir. Bu bentonitlerin özellikle, sondaj sanayii, sabun sanayii ve tarım alanında kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MINERALOGICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF BENTONITES FROM SOUTHWEST ÇANKIRI BASIN GÜNGÖR, Pxnar M.S. in Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Asuman TÜRKMENOĞLU February > 1992» 95 pages. The mineralogical and chemical properties of Çankırı bentonites from Hançılı» Küçükhacıbey and ödek deposits were investigated and their economical utilization was discussed in this study. The major clay and non-clay minerals» the micromorphology and the chemistry of bentonites were studied by means of various methods» which consist of X-ray powder diffraction» optical and scanning electron microscopy» atomic absorption spectrometry» inductively coupled plasma» cation-exchange capacity determination and Fourier transform infrared analysis. The examined bentonites contain high percentage of smectite as the major clay mineral» kaolini te and illite are found as the minor constituents» quartz» IIIfeldspar, amphibole> biotite> calcite, dolomite and analcime are the major non-clay minerals. Analcime and dolomite point out a saline and alkaline -lake environment. The chemical analyses revealed that, smectites found in these bentonites are montmorillonite which belongs to dioctahedral smectite group. This clay mineral has some cation substitutions. Ar** for Si4* in the tetrahedral sheet and Mg2*» Fe3* for Al3* in the octahedral sheet are the major elements substituting in this clay mineral structure. The bentonites involved in this study are found to be Na bentonites which exhibit swelling property important for industrial use* Mineralogical and chemical analyses also showed the rhyolitic and andesitic composition for precursor volcanic materials which alter to bentonite in the study area. With the help of all these analyses performed, some informations about the economical application of these bentonites were obtained in this study. It is found that, these bentonites can be used in drilling industry, soap industry and agriculture.