Delta hepatitinde uzun süreli pegile-interferon tedavisinin etkinliği
Efficiency of treatment of long period pegile-interferon in delta hepatitis
- Tez No: 236187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL ÇELEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Gastroenterology, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: HDV, tedavi süresi, peginterferon, HDV, Treatment time, Peg-interferon
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Delta virüs infeksiyonu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülen önemli bir karaciğer hastalığıdır. Viral hepatitin az rastlanılan bir formudur. Klinik olarak ciddi bir seyir gösterir. Buna rağmen tedavi seçenekleri çok az veya yetersizdir. Diğer viral hepatit türlerine göre fulminan hepatit, erken siroz gelişimi, terminal karaciğer yetmezliğine ilerleyiş ve yüksek hepatoselüler karsinom gelişim riski ile karakterize şiddetli bir hastalık formuna neden olabilmektedir. Kronik delta hepatiti tedavisinde interferonlar dışında yararı kanıtlanmış bir tedavi seçeneği yokturÇalışmaya kronik delta hepatiti tanısı konulan ve daha önce hiç tedavi almamış toplam 21 hasta alındı. Hastalar iki gruba ayrıldı. Birinci grupta 11 hastaya bir yıl süreyle, ikinci grupta 10 hastaya ise iki yıl süreyle PEG IFN- ?? 2a tedavisi verildi. Bu tedavi seçeneklerinin karaciğer fonksiyon testleri, virolojik göstergeler ve karaciğer histopatolojisi üzerine etkileri araştırıldı. Hastaların başlangıç demografik özellikleri değerlendirildiğinde gruplar arasında yaş, cinsiyet, nekroinflamasyon derecesi, fibrozis, viral yük, karaciğer fonksiyon testleri ve hematolojik göstergeler bakımından anlamlı fark yoktu. Tedavinin sonunda birinci gruptaki 11 hastanın 2'sinde (%18.1), ikinci gruptaki 10 hastanın üçünde (%30) HDV-RNA negatifleşirken, bu negatiflik her iki grupta da tedaviden sonraki 24. haftanın sonuna kadar devam etti. Gruplar arasında, tedaviye yanıt açısından karşılaştırıldığında yüzdesel olarak anlamlı, ancak sayı yetersiz olduğu için istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı (p>0.05). Ayrıca çalışmamızdaki, KDH'li hastalarda PEG-IFN-?-2a'nın bir ve iki yıllık tedavi sonu başarı oranları ülkemizde yapılan çalışmalarla benzer bulunduHer iki grupta en sık görülen yan etki grip benzeri semptomlar idi. Yan etkilerin görülme sıklığı açısından gruplar arasında anlamlı fark gözlenmediSonuç olarak, kronik delta hepatitinde iki yıllık PEG-IFN-?-2a tedavisinin, bir yıllık tedaviye üstünlüğü yüzdesel olarak anlamlı bulundu. Ancak çalışma sayısının ve literatür bilgisinin yetersiz oluşu gelecekte farklı çalışmalara ihtiyaç göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Delta virus infection is one of the most important hepatic disease in our country as world wide. Delta hepatitis is the most uncommon and possible the most severe form of chronic viral hepatitis. Despite all, it?s treatment is still uneffective and has few alternatives. Delta hepatitis infection causes more fulminant hepatitis, early cirrhosis, terminal liver inadequacy, and higher risc for hepatocellular carcinoma than other hepatitis forms. There is no more alternative utility treatment way except interferons in hepatitis delta infection.Twenty one naive patients with chronic hepatitis delta were included to this study. The patients were arranged in two groups. First group contains 11 patients who received PEG-IFN-?-2a for 1 year, and second group contains 10 patients who received PEG-IFN-?-2a for 2 years. We ascertained the effects of the treatment on liver function tests, virologic parameters and changes in liver histopathology. No significant differences were observed at baseline characteristics as age, gender, necroinflamation score in liver histopathology, fibrosis, viral load, liver function tests and hematological parameters between the two treatment groups. HDV-RNA became negative in 2 patients in first group (18.1%), and 3 patients in second group (30%). This negativeness continued up to 24th week after treatment had ended both of two groups. There was significant differences in percenty between two groups, but no significant differences statically ( p>0.05). It might be result of limitted number of patients. Beside this, our results about PEG-IFN-?-2a treatment for chronic hepatitis delta infection are similiar other reports published in our country.The most common side effect in both groups were influence like symptoms. The frequency of side effects had no differences between groups.In conclusion, PEG-IFN-?-2a treatment for two years has more superiority than one year treatment in percenty. Limitted number of patients in our study suggests other studies for large series in the future.