Iğdır ilinin (Doğu Anadolu Bölgesi) doğal bitkilerinin halk tarafından kullanımı
Uses of the wild plants in iğdir province (East Anatolia)
  1. Tez No: 236238
  2. Yazar: ERNAZ ALTUNDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN ÖZHATAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Botanik, Eczacılık ve Farmakoloji, Botany, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi Bitkiler, Faydalı Bitkiler, Iğdır, Doğu Anadolu Bölgesi, Türkiye, Medicinal Plants, Useful plants, Iğdır, East Anatolia, Türkiye
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 448
Özet
Bu araştırma Iğdır ilinin doğal bitkilerinin halk tarafından çeşitli kullanılışlarını saptamak amacıyla yapılmıştır. Yöreye Mayıs 2007-Ekim 2008 tarihleri arasında arazi çalışmaları yapmak amacıyla gidilmiş, 4 ilçesine (Merkez, Tuzluca, Aralık, Karakoyunlu) bağlı 78 köy ziyaret edilerek 1170 bitki örneği toplanmıştır. Bu bitkilerin yöresel adları, kullanılışları, kullanılan kısımları, hazırlanışları, uygulanış şekilleri ve uygulama süreleri hakkında bilgiler derlenmiştir. Toplanan örnekler, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu'nda(ISTE) saklanmaktadır. Bu çalışmanın sonucunda farklı kullanılışlara sahip 292 doğal bitki taksonu saptanmıştır. Bunlardan 162 takson halk ilacı, 143 takson gıda, 25 takson baharat veya çay, 82 takson hayvanlarda tedavi amacıyla ve yem olarak, 22 takson yakacak olarak kullanılmakta olup 70 taksonun ise bunların dışında çeşitli farklı kullanılışları olduğu belirlnmiştir. Kullanımı olan bitkilerden 16 takson endemiktir.Literatürde etnobotanik kullanımına rastlanmayan 93 takson Türkiye için ilk defa çalışmamızda saptanmıştır. Bu taksonlardan 52'si tıbbi amaçla, 54'ü gıda, 3'ü çay, 5'i baharat, 56'sı hayvan yemi olarak, 19'u yakacak ve 19'u farklı amaçlarla kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This survey has an aim to identify the folk usage of the wild plants in Iğdır province. For this purpose, the field works have been done from May 2007 to September 2008. During this research 78 villages, belong to the 4 districts (Merkez, Tuzluca, Aralık, Karakoyunlu) have been visited and 1170 plant specimens were collected. The information for these plants, such as local names, their usages, used parts, methods of preparation, administration dosage and duration of treatments have been recorded. The collected specimens are housed in the Herbarium of the Faculty of Pharmacy, Istanbul University (ISTE). As a result of identification of the collected plant specimens, 292 taxa have been determined which used for local people. Among them 162 taxa are used as medical purposes, 143 taxa as food, 25 taxa as spice or tea, 82 taxa as fodder and animal diseases, 22 taxa as fuel. Additionally 70 taxa have been established for different usages. And also 16 taxa are endemic.The uses of 93 taxa are recorded in Turkey for the first time. Among them 52 taxa are used for treatment of illness, 54 taxa as food, 3 taxa as tea, 5 taxa as spice, 56 taxa as fodder and animal diseases, 19 taxa as fuel and 19 taxa have been established for different usages.