Farelerin karaciğer, kalp ve böbreklerinde, kobaltın indüklediği oksidatif hasara karşı likopenin koruyucu rolü
The protective role of lycopene against the oxydative destruction which cobalt induced in mice's liver, heart and kidney
  1. Tez No: 236252
  2. Yazar: SERKAN KÖKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU BEYTUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kobalt klorid, likopen, fare, MDA, GSH, E vitamini, ß-karoten, karaciğer, böbrek, kalp, Cobalt clorid, lycopene, mice, MDA, GSH, vitamin E, ß-karoten, liver, kidney, hearth
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada, önemli bir çevre kirleticisi olan kobalta (Co) maruz kalan farelerin karaciğer, böbrek ve kalplerindeki lipit peroksidasyon değişimi ve bunun üzerine antioksidan etkili karotenoidlerden likopenin etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaçla ağırlıkları 45?50 gr arasında değişen, 3?4 aylık toplam 30 adet Swiss Albino cinsi erkek fare kullanıldı. Tüm hayvanlar her grupta 10 fare olacak şekilde toplam 3 gruba ayrıldı Bütün gruplardaki farelere yem ve su ad libitum olarak verildi1-Kontrol Grubu (n=10): Kontrol grubu farelere deneme grubundaki farelere yapılan uygulama ile eşitlik sağlanması için 30 gün süresince 3 mg\gün serum fizyolojik enjeksiyonu ve 10mg\kg\gün serum fizyolojik ise gastrik gavaj ile oral yoldan verildi2-Kobalt Grubu (n=10): Bu gruptaki farelere LD50 değerine karşılık gelen 3 mg/gün Kobalt klorid (CoCl2) intramüsküler (İ.M.) olarak 30 gün süre ile verildi3-Kobalt+Likopen Grubu (Kombine) (n=10): Bu gruptaki farelere CoCl2 LD50 değerine karşılık gelen 3mg/gün dozda İ.M. olarak likopen ise 10mg/kg/gün dozunda 2 ml mısır yağında çözüldükten sonra oral olarak gastrik gavaj ile 1 ay süre ile verildiBu uygulamaların sonunda fareler eter anestezisi altında öldürülüp, karaciğer, kalp ve böbrek dokusu çıkarılarak serum fizyolojik ile yıkandıktan sonra, bu dokulardan hazırlanan homojenatlardan malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH), E vitamini ve ß-karoten düzeylerine bakıldıKobalt grubunun karaciğer ve böbrek dokularındaki MDA düzeyleri kontrol ve kombine grubu ile karşılaştırıldığında MDA düzeylerindeki artış p0,05Yine kobalt grubunun karaciğer ve böbrek ß-karoten düzeylerinde kontrol ve kombine gruba göre belirgin şekilde azalma gözlenirken bu azalışın böbrekte istatistiksel olarak önemli (p0,05) olduğu tespit edildiBu bulgulara göre; akut kobalt toksikasyonunun farelerin karaciğer, böbrek ve kalp gibi dokuların MDA düzeylerini arttırıp; GSH, E vitamini ve ß-Karoten düzeylerini ise azalttığı gözlemlenmiştir. Ancak; likopen uygulaması ile birlikte GSH, E vitamini ve ß-karoten gibi antioksidan düzeylerinde artış sağlanmasının, likopenin akut kobalt toksikasyonunun neden olabileceği serbest radikallerin (Örn: MDA artışı gibi) olumsuz etkilerini önlemede önemli rol oynayabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to cast a light on the change of lipid proxydation in the liver, kidney and heart of the mice, which are are subject to cobalt(co), which contaminates the environment immensely. This study also aims to search the influence of lycopene (which belongs to korotenoid) upon this, which has the function as antioxidant. For this purpose, 30 Swiss albino type and 3-4 month oldmale mice, whose weights vary between 45 and 50 gr, were used. All these animals were subdivided in to 3 groups, each comprising of 10 mice. The mice in all the groups were given ad libitum as food and water1-Control Group (n:10): The mice in the conrol group were given 3/mg/kg/day serum physiological injection and 10/mg/kg/day serum physiological with gastric gavaj orally so as to be able to form an equality with the implementation conducted upon the experiment group2-Cobalt Group (n:10) : The mice in this group were given 3mg/day Cobalt Klorid as intramuscular for 30 days, which equals to LD50 value3-Cobalt + Lycopene Group (Combination) (n:10): The mice in this group were given 3mg/day dosage of IM and as for lycopene, the mice were given 10mg/kg/day dosage of lycopene after it was solved in 2 ml of corn-oil with gastric guvaj orally for 30 days, which equals to CoCI2 LD50 valueAt the end of this process, after the mice were killed under aether anaesthesia, the level of malodialdehit (MDA), glutation (GSH), vitemin-E and ß -karoten were analyzed in the prepared homogenatsWhen the level of MDA in the tissue of liver and kidney of the cobalt group was compared to that of combination and control group, the increase in the level of MDA was regarded as meaningful at the level of p0,05). In the same way, the liver-vitamin E level of the both experiment group was fixed as decreased in comparison with that of control group and this dimimnishment was trivial (p>0,05A vital drop was observed in the kidney ß-karoten levels in comparison with that of control and combination groups. And this drop was important in regard to statics (p>0,05) but the decrease in the liver, ß- karoten levels of the same group was evaluated as frivilous when compared to that of control groupAccording to these findings, it has been observed that while acute cobalt toxication soars the levels of MDA of such tissues of mice as liver, kidney and heart. It dwindles the levels of GSH vitamin E and ß-karoten. Consequently, it has been decided that lycopene can play a pivotal role in the prevention of the adverse impacts of free radicals (for instance: MDA increase),which can be caused by acute-cobalt toxication.