Adana ili ilçelerinde yaşayan bireylerin davranışsal risk faktörlerinin belirlenmesi
Determining the behavioral risk factors of people living in the districts of Adana city
- Tez No: 236284
- Danışmanlar: PROF. DR. NAFİZ BOZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adana, davranışsal risk faktörleri, telefonla anket, bilgisayar destekli telefon görüşmesi, Adana, behavioral risk factors, telephone interview, computer assisted telephone interviewing
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda, Adana İli İlçelerinde (Seyhan, Yüreğir, Sarıçam ve Çukurova hariç) yaşayan bireylerin sağlıkla ilişkili davranışsal risk faktörlerini araştırdık.Materyal ve Yöntem: Araştırma yöntemi olarak ?telefon ile anket? yöntemini kullandık. Örneklem seçimini, Adana İli İlçelerindeki tüm sabit telefon numaraları arasından ?rasgele örneklem? yöntemi ile yaptık. Çalışmamızda kullandığımız anket formunu, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki“Davranışsal Risk Faktörleri Araştırma Sistemi”ne (Behavioral Risk Factor Surveillance System: BRFSS) ilişkin özellikle telefon ile uygulanmak üzere yapılandırılmış anketten modifiye ederek hazırladık. Görüşmelerde, anket sorularını yöneltirken ve verileri toplarken ?CATI sistemini? (CATI=Computer Assisted Telephone Interviewing=Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) kullandık ve bu sistemi,“Uysal WebQ 1.0”anket yönetim yazılımı ve“Epi info”bilgisayar programı ile yürüttük. Görüşmelerimizi Çukurova Üniversitesi Telefon ve İnternet ile Saha Araştırmaları Merkezi'nde (TİSAM) gerçekleştirdik. Bulgular: Çalışmamızda örnekleme çıkan 1888 kişinin 1096'sı (% 58,05) ile başarılı görüşme yaptık. Çalışmamıza katılanların; yaş ortalaması 43,36±14,31 yıl, düzenli fizik egzersiz yapanların oranı % 41,7, örneklemin sigara içme prevalansı % 23,5, alkol kullanma prevalansı erkeklerde % 17,3 ve kadınlarda % 0,8 olarak bulundu.Sonuç:Çalışmamızda bulduğumuz sonuçlar, daha önce bu konularda yapılmış olan çalışmaların sonuçları ile uyumludur. Çalışmamız; geniş bir coğrafyada fazla sayıda kişiye ulaşılması planlanan saha araştırmalarında telefonla görüşme yönteminin kullanılmasının, maliyet ve zaman kazancının yanı sıra elde edilen verilerin güvenirliği açısından da uygun bir yöntem olacağını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: In this study we searched health related behavioral risk factors of people living in the districts of Adana city (excluding Seyhan, Yuregir, Saricam and Cukurova).Materials and Methods: We used ?telephone interview? method. The sample was randomly selected from the list of home phone numbers for the districts of Adana city. We used a modified version of ?Behavioral Risk Factor Surveillance System? questionnaire which was designed for telephone interview in the United States. During the interviews we used CATI system (CATI = Computer Assisted Telephone Interviewing) while asking the questions and recording the data. The CATI system was conducted with“Uysal WebQ 1.0”and“Epi Info”software. The interviews were held in ?Telephone and Internet Research Center of Cukurova University? (TISAM).Results: The response rate was 58,05 % (1096/1888). The mean age was 43,36±14,31 years, the prevalence of people doing regular physical exercise was 41,7 %, the prevalence for smoking was 23,5 % and for alcohol consumption was 17,3 % in men and 0,8 % in women.Conclusion:Our results are concordant with those of previous studies. Our study showed that telephone interview method would be a convenient method for the field studies designed for large populations in a large geographical area due to advantages of cost-effectiveness, time benefit and reliable data.