Factors influencing breakage of some sedimentary rocks
Bazı sedimentar kayaların kesici uçlarla kesilmesine etki eden faktörler
- Tez No: 23629
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ BÖLÜKBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kesme Kuvveti, Özgül Enerji, Kesme Verimi, Kesme Derinliği, Kesici Uç Yerleşim Aralığı, Cutting Force, Specific Energy, Cutting Efficiency, Depth of Cut, Pick Spacing
- Yıl: 1992
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
az BAZI SEDIMENT AR KAYALARIN KESİCİ UÇLARLA KESİLMESİNE ETKİ EDEN FAKTÖRLER ÖZLEN, Davut Yüksek Lisans Tezi, Maden Mühendisliği Anabil im Dal i Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Naci BÖLÜKBAŞI Eylül, 1992, 86 sayfa Bu tezde, kaya ve calışma parametrelerinin, keski tipi kesici uçlarla kesilebilirliliğe etkileri incelenmiştir. Kömür, kumtaşı, silttasi, marn ve killi kalker tipi kaya numuneleri değişik kömür ocaklarından sağlanmıştır. Tek eksenli basma dayanımı, çekme dayanımı, koni delici indeksi ve shore sertliği parametreleri tayin edilmiş ve değişik kesme derinliklerinde, tabakalanmaya göre değişik açılarda, kesici uç yerleşim aralıklarında ve nem oranlarında, kesme deneyleri yapılarak, yukarıdaki parametrelerin kesme verimine etkileri belirlenmiştir. Kaya parametreleri ile kesme kuvveti ve spesifik enerjisi arasında, kömür ve killi kalker dışındaki kayalar için, iyi bir korelasyon bulunduğu saptanmıştır. işletme parametreleri kesme verimini önemli ölçüde etkilemektedir. Nem oranının etkisi, kaya tipine bağlı olarak değişmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACTORS INFLUENCING BREAKAGE OF SOME SEDIMENTARY ROCKS BY CUTTING PICKS ÖZLEN, Davut M.S. in Mining Engineering Supervisor: Prof. Dr. Naci BOLUKBASI September, 1992, 86 pages In this research, the effects of some rock and operational parameters on cuttability by wedge type cutting picks were studied. Coal, sandstone, siltstone, marl and clayey limestone type rock samples were obtained from various coal fields. Uniaxial compressive strength, cone indenter index and shore hardness parameters were determined and cuttiflg^ tests' were carried out at different depths of cut, angles to the bedding, pick spacing and moisture contents to determine the influence of above parameters on cutting efficiency. A good correlation has been found between the rock properties, cutting forces and specific energies for most rock types except clayey limestone and coal. The cutting efficiency is affected considerably by the operational parameters. The effect of moisture content varies depending on the type of rock.