Benign over tümörlerinde total antioksidan kapasite, total oksidan seviye ve oksidatif stres indeksi arasındaki ilişkinin araştırılması
Assessıng the assocıatıon between total antıoxıdan capasıty, total oxıdan levels and oxıdatıve stress ındex ın benıgn ovarıan tumors
- Tez No: 236315
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN KUTLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrioma, Dermoid kist, Total antioksidan seviye, Total oksidan seviye, Oksidatif stres indeksi, Endometrioma, Dermoid cyst, Total oxidant level, Total antioxidant capacity, Oxidative stress index
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Her kadının hayatının bir döneminde overlerinde tümör rastlanabilir. Over tümörleri reprodüktif çağdaki kadınlarda sık rastlanır ve bu kistlerin çoğu endometrioma ve dermoid tümörlerdir. Bazıları herhangi bir bulgu vermezken bazı tümörler pelvik ağrı, dismenore, infertilite, ele kitle gelmesi şeklinde bulgu verebilir. Bir kısmı da başka nedenlerle yapılan ultrasonografi ya da görüntüleme tetkiklerinde ortaya çıkabilir. Etiyolojide bir takım faktörler suçlanmakla birlikte, henüz kesin olarak ortaya konmuş nedenler bulunmamaktadırBenign over tümörü nedeniyle opere edilen 30 hasta ile over tümörü olmayan başka nedenlerle opere edilen 30 hasta çalışmaya alındı. Bu iki grup arasında total oksidan seviye (TOS), total antioksidan kapasite (TAK), OSİ (oksidatif stres indeksi) değerleri karşılaştırıldı. Ayrıca hasta grubunu oluşturan endometrioma (n=16) ve dermoid (n=14) tümörler kontrol grubuyla karşılaştırıldıÇalışmamızda over tümörü olan hasta grubu ile kontrol grubu arasında total antioksidan seviyesi bakımından fark saptanmadı (p=0.191Benign over tümörü olan hastalarla, ovaryan tümörü olmayan hastaların total oksidan seviye değerlerinde sınırda bir fark saptandı (p=0.058Benign over tümörlü hasta grubunda, OSİ bakımından, kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0.041Endometrioma ve kontrol grubu karşılaştırılıdığında TAS `de fark saptanmazken TOS ve OSİ değerleri yüksek saptandı. Dermid kist ile kontrol grubu arasında TAS, TOS ve OSİ değerlerinde anlamlı farklılık saptanmadıÇalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlar over tümörünün meydana getirdiği bir sonuç olabileceği gibi over tümörünün oluşumundaki nedenlerden biri olması muhtemeldir.
Özet (Çeviri)
Every women could experience masses in ovarian tissues along their lifes. Benign ovarian cysts are one of the frequently seen pathologies in reproductive period of women. Endometriomas and mature cystic teratomas (dermoid cysts) are the most seen overian cysts. Some of the cysts are asymptomatic and pelvic pain, dysmenoria, infertility, palpable mass could be the symptoms and findings. Cysts could be diagnosed incidentially by ultrasonographia done for another indications. Some factors have been found to be responsible ethiologyically but none of them are truelly the distinct reasons.30 women whom operated for the diagnosis of ovarian tumors and 30 women who had not got any ovarian masses but had done diagnostic laparascopy added to this study. Between those two groups, total antioxidan capacity, total oxidan level and oxidative stres index values has compared. Furthermore, both endometriomas (n=16) and dermoid cysts (n=14) were compared with control group.In this study, in total antioxidan capacities, no statistically difference has been found against control group (p=0.191).Limited difference in total oxidan levels has been found between two groups (p=0.058). Control group total oxidan levels were lower than the other group.Between those two groups, significant difference in oxidative stres index values has observed. The control group oxidative stres index values were lower than the patient group (p=0.041).Comparision of endometrioma with control group, no statistically difference was found in total antioxidan capacity however, an increase in total oxidan level and oxidative stres index levels has observed. Comparision of dermoid cysts with control group, no statistically difference was found in total antioxidan capacity, total oxidan level and oxidative stres index levels.The results which haven found in our study could be result of the tumor. But these results also could be the possible reason of tumors.