Maraşotu kullananlarda tiroid hastalığı sıklığı
Thyroid disease prevalance in maras powder users
- Tez No: 236329
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT ÖZKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Guatr, maraşotu, sigara içimi, tiroid hastalığı
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Dahiliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Sigara içiminin tiroid hastalıklarına etkisi birçok çalışmada gösterilmiştir. İlimiz Kahramanmaraş'da bir tür dumansız tütün olan `'maraşotu'' yaygın olarak kullanılmaktadır.Daha önce maraşotu ile ilgili biyokimyasal, immünolojik, hematolojik parametreler, ayrıca solunum ve kardiyak fonksiyonlara etkileri gibi konularda çalışmalar olmasına karşın tiroid bezi büyüklüğü ve fonksiyonları üzerindeki olası patolojik etkileri ile ilgili çalışma bulunmamaktadır.Bu çalışmada amacımız, maraşotu kullananlarda tiroid bezini, tiroid ultrasonu ve tiroid fonksiyon testleri ile değerlendirerek, bulunacak tiroid patoloji sıklığının, sigara içenler ve herhangi bir tütün alışkanlığı olmayan popülasyonla ilişkisini incelemektir.Çalışmamıza 29'u (%32,2) maraşotu, 30'u (%33,3) sigara içen ve 31'i (%34,4) ise herhangi bir alışkanlığı olmayan toplam 90 gönüllü erkek vaka alınmıştır. Bunların tiroid bezlerinin ultrasonografik yapısı ve tiroid hormonları retrospektif olarak karşılaştırılmıştır.Yaptığımız çalışmada yaş ortalamaları, maraşotu grubunda 31,13 ± 7,35 sigara içenler grubunda 31,13 ± 5,25 ve herhangi bir tütün alışkanlığı olmayan grupta 32,29 ± 9,08 olmak üzere benzerdi (p>0,05). Alışkanlık süresi sigara kullananlar grubunda anlamlı olarak daha uzundu (p=0,015).Tiroid ultrasonunda; sağ lob lateral boyutu, sağ lob ön-arka boyutu ve sağ lob volümü maraşotu kullananlar grubunda kontrol grubuna göre (sırasıyla, p=0,031, p=0,031, p=0,017) ve sigara içen gruba göre (sırasıyla, p=0,036, p=0,041, p=0,032) istatistiksel olarak anlamlı derecede büyük saptandı. Sağ lob vertikal boyutu ile sol lob boyutları ve sol lob volümü gruplar arasında benzerdi (p>0,05).Total tiroid volümü maraşotu kullananlar grubunda kontrol ve sigara içen gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede büyük saptandı (sırasıyla, p=0,033, p=0,023).Tiroid hormonları ve anti tiroglobulin antikor seviyeleri, gruplar arasında benzerdi (p>0.05).Sonuç olarak; maraşotu aynı sigara gibi guatrojen görünmektedir. Ancak elimizdeki veriler halen yeterli değildir ve daha geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The effects of smoking to thyroid diseases have been shown in several studies. Maras powder is a type of smokeless tobacco which has been widely used in our city Kahramanmaras.Although several studies have been existed about the biochemical, immunological, hematological consequences and respiratory and cardiac functional effects of maras powder. There is no report about the possible pathological effects of maras powder to thyroid gland size and functions.In this study; we aimed to determine the frequency of thyroid disorders, by evaluating the anatomy and functions of thyroid gland in maras powder users and comparing it with the smokers and persons without any tobacco habit.We included total 90 voluntaries; 29 (%32,2) maras powder users, 30 (%33,3) smokers, and 31 (%34,4) persons without any tobacco habit to study. Thyroid glands and thyroid hormone levels of all voluntaries were compared, retrospectively.In our study, mean ages were 31,13 ± 7,35 in maras powder group, 31,13 ± 5,25 in smokers group, and 32,29 ± 9,08 in group without any tobacco habit and they were similar (p>0.05). Habituation period was significantly longer in smokers group (p=0.015).In thyroid ultrasound, right lobe lateral, antero-posterior sizes and volume were found greater in maras powder group compared with the control (p=0,031, p=0,031, p=0,017, respectively) and smokers groups (p=0,036, p=0,041, p=0,032, respectively) and this was statistically significant. Right lobe vertical size, left lobe lateral, antero-posterior, vertical size and left lobe volume were identical between three groups (p>0.05).Total thyroid volume was found greater in maras powder group compared with the control and smokers groups. This was statistically significant (p=0,033, p=0,023, respectively).Thyroid hormones and anti thyroglobuline antibody levels were identical between the groups (p>0.05).In conclusion; maras powder seems to be goiterogen as same as cigarette. Nevertheless, current data is not enough and further detailed investigations are needed.KEYWORDS: Goiter, maras powder, cigarette smoking, thyroid disease