Disfonksiyonel uterin kanama tedavisinde kullanılan oral ve vajinal progestinlerin kan lipid düzeylerine olan etkilerinin karşılaştırılması
Comparing the effects of oral and vaginal progestins used in the treatment of dysfunctional uterine bleeding on blood lipid levels
  1. Tez No: 236330
  2. Yazar: GÜLCAN (KAYA) AKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÜRKAN KIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Oral progestin, vajinal progesteron, disfonksiyonel uterin kanama, kan lipidleri, klinik etkinlik, Oral progestin, vaginal progesterone, dysfunctional uterine bleeding, blood lipids, clinical effectiveness
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Disfonksiyonel uterin kanamalar (DUK) organik bir nedene bağlı olmayan düzensiz vajinal kanamalardır. Tedavisi medikal ve cerrahi olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Medikal yöntemlerden progestinler, hekimlerin sıklıkla tercih ettikleri preparatlardır. Progestinlerin oral, vajinal, intramüsküler, intrauterin ve intradermal olmak üzere farklı kullanım şekilleri mevcutturDaha önce kliniğimizde yapılan bir çalışmada oral ve vajinal progesteron preparatları klinik etkinlik ve endometriyal değişiklikler açısından değerlendirilmişti ve iki preparat arasında anlamlı bir fark izlenmemişti. Bu çalışmamızda ise iki preparatın kan lipid düzeylerine etkisini araştırdık. Bu amaçla Temmuz 2008 ve Şubat 2009 tarihleri arasında disfonksiyonel uterin kanaması olan 70 hastayı değerlendirdik. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Üç ay süreyle bir gruba (n:35) oral didrogesteron ve diğer gruba (n:35) vajinal progestin verildi. Çalışmadan önceki ve üç aylık tedavinin bitimindeki menstrüel siklus özellikleri, kan lipid düzeyleri ve hastaların memnuniyet düzeyleri karşılaştırıldı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 16 paket programı kullanıldı. Paired Samples test ve Chi-Square testi ile analiz yapıldı. 0.05 den küçük p değerleri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildiÇalışmanın sonunda her iki tedavi kolunun klinik etkinlik ve hasta memnuniyeti açısından benzer düzeyde etkin olduğu saptandı. Ancak oral progestin kullanan grupta kan LDL kolesterol düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artış gözlenirken (p= 0.03), vajinal progestin alan grupta lipid düzeyleri açısından anlamlı bir değişiklik tespit edilmedi (p= 0.06). Vajinal preparatların bu olumlu etkisinin daha net ortaya konulabilmesi için, lipid metabolizması üzerine etkilerini ortaya koyacak daha geniş katılımlı ve daha uzun süreli karşılaştırmalı çalışmalara ihtiyaç vardır
Özet (Çeviri)
Dysfunctional uterine bleeding (DUB) is an irregular vaginal bleeding which is not caused by an organic reason. Management can be formed in two methods, medical and surgical. Progestin, which is a medical treatment way is generally preferred by gynecologists. There are various usage methods for progestins such as oral, vaginal, intramuscular, intrauterine and intradermalIn a study in which has been done in our clinic, oral and vaginal progestin preparations were evaluated for clinical effectiveness and endometrial changes and there were no significant differences between them. In the presented study, we compare the effects of the same preparations on blood lipid levels. For this purpose between July 2008 and February 2009, 70 patients having DUB were evaluated. They were randomly assigned into two groups: oral dydrogesterone group (n= 35) and vaginal progesterone group (n= 35). The blood lipid levels, patients? satisfactions and menstrual cycle characteristics in study entry were compared with the findings at the end of 3-month period. SPSS 16 package program was used for statistical analysis of the data. Analyses were done by Paired Samples test and Chi-Square test. The p values smaller than 0.05 was accepted as statistically significantAt the end of the study period, both treatments were equally effective for clinical efficiency and patients? satisfactions were similar. However there was statistically significant increase in serum LDL levels in oral progestin group (p= 0.03), while increase in LDL levels did not reach significance in vaginal progestin group (p= 0.06). There is need larger and long-term comparative trials to demonstrate clearly the positive effects of vaginal progestin preparations on lipid metabolism