Maraş otu kullanan genç erişkinlerde sol atriyum fonksiyonlarının ve atriyal elektromekanik gecikmenin değerlendirilmesi
Evaluation of left atrial functions and atrial electromechanic conduction delay in young adults with maras powder users
- Tez No: 351154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKÇAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Dumansız tütün, atriyal elektromekanik çiftleşme, sol atriyal mekanik fonksiyon, Smokeless tobacco, atrial electromechanical coupling, left atrial mechanical function
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Dumansız tütün; çiğnenebilen veya burun ve ağız mukozasından emilebilen preparatlar halinde bulunmaktadır. Türkiye'de dumansız tütünün bir türü olarak bilien Maraş otu Güneydoğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Maraş otunun atriyumlar içi ve atriyumlar arası ileti gecikmesi ve sol atriyum (LA) mekanik fonksiyonlarına sigara kadar zarar verip vermediğini araştırmak. Çalışmaya Maraş otu kullanan (50 erkek, 32.5±5.4 yaş), sigara kullanan (50 erkek, 32.1±6.0 yaş) ve kontrol grubu olarak (50 erkek, 30.1±5.8 yaş) toplam 150 kişi dahil edildi. LA volümleri 'biplane area-length' metodu kullanılarak ekokardiyografik olarak ölçüldü. Atriyal elektromekanik çiftleşme doku doppler görüntüleme ile ölçüldü. LA mekanik fonksiyon parametreleri hesaplandı. Maraş otu grubunda LA boşalma oranı önemli ölçüde azalmış ve LA aktif boşalma hacmi (LAAEV) önemli ölçüde artmıştı (p=0.012 ve p=0.024 ) ve sigara gubunda LA aktif boşalma oranı (LAAEF) önemli oranda artmıştı (p=0.003). Maraş otu kullanım süresi, sigara içiciliği (paket yıl) ile LAAEV ve LAAEF arasında pozitif korelasyon vardı (r=0.26, p=0.009, r=0.25, p=0.013). PA lateral Maraş otu kullanan kişilerde anlamlı ölçüde yüksek iken PA septum sigara kullanan bireylerde anlamlı ölçüde yüksek bulundu. Maraş otu ve sigara kullananlarda atriyal elektromekanik çiftleşme sürelerinin uzadığını ve LA mekanik fonksiyonlarının bozulduğunu gösterdik, bunun dışında Maraş otu ve sigara kullanımı arasında anlamlı bir farklılık tespit edemedik. Bu bulgular subklinik kardiyak tutulumun ve atriyal fibrilasyona (AF) eğilimin göstergeleri olabilir.
Özet (Çeviri)
Smokeless tobacco can be found in preparations for chewing or for being absorbed by nasal and oral mucosae. In Turkey a type of smokeless tobacco called Maras Powder (MP) is widely used in the southeastern region. The purpose of this study was to investigate whether MP damages intra- and interatrial conduction delay and left atrial (LA) mechanical functions as much as cigarette smoking. A total of 150 chronic MP users (50 male, 32.5±5.4 years), smokers (50 male, 32.1±6.0 years) and controls (50 male, 30.1±5.8 years) were included in the study. LA volumes were measured echocardiographically according to biplane area–length method. Atrial electromechanical coupling was measured with Doppler tissue imaging. LA mechanical function parameters were calculated. LA passive emptying fraction was significantly decreased and LA active emptying volume (LAAEV) was significantly increased in MP groups (p=0.012 and, p=0.024, respectively) and LA active emptying fraction (LAAEF) was significantly increased in smokers (p=0.003). There were the positive correlation between the amount of MP and smoking (pack years) with LAAEV and LAAEF (r=0.26, p=0.009, r=0.25, p=0.013, respectively). PA lateral was significantly higher in subjects with MP users and PA septum was statistically higher in subjects with smokers (p=0.04 and p=0.05, respectively). We suggest that the atrial electromechanical coupling intervals were prolonged and LA mechanical function was impaired in MP users and smokers, whereas there was no significant difference between the MP users and smokers. These findings may be markers of subclinical cardiac involvement and tendency towards AF.