Meme kanserinde RHO-kinaz gen polimorfizmi ile metastaz arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of association between the RHO-kinase gene polymorphism and metastasis in breast cancer
  1. Tez No: 236352
  2. Yazar: MEHMET EMİN KALENDER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER SEVİNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Breast cancer, Rho-kinase, ROCK2, Polymorphism
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türk popülasyonunda Rho-kinaz enzimleri olan ve metastaz biyolojisinde etkinlikleri bilinen ROCK-1 ve ROCK-2 gen polimorfizmleri ile meme kanserinin metastaz yapma özelliği arasındaki muhtemel ilişkiyi araştırmaktır.Bu çalışmada, en az 5 yıl süreyle metastaz gelişmemiş meme kanseri olan hastalar (n=92), metastaz gelişmiş meme kanserli hastalar (n=101) ve herhangi bir hastalığı olmayan, sağlıklı bayan gönüllüler (kontrol grubu, n=128) çalışmaya alındı. Hastalardan ve kontrol grubundan alınan kan örneklerinden DNA izolasyonları yapıldı ve NCBI SNP data base (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/SNP/ snp_ref.cgi?locusId=6093)' den alınan primer ve problar ile LightCycler (Roche, Almanya) cihazıyla floresan PCR yöntemi kullanılarak erime eğrisi analizi yapıldı.ROCK-1 geni ekzon 6 ve ekzon 31 bölgelerinde kontrol grubu ile hasta grupları arasında anlamlı fark gözlenmemiştir (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evalute the relationship between breast cancer metastasis and ROCK-1 and ROCK-2 gene polymorphism in Turkish population.In this study, we enrolled patients with breast cancer without metastasis at least 5 years (n=92), metastatic breast cancer patients (n=101), and voluntary healthy women, with no disease (n=128). DNA has been isolated from blood samples of patients and control group. And meelting curve analyses has been made with PCR method at LightCycler (Roche, Germany) equipment with primary and probes from NCBI SNP data base (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/SNP/ snp_ref.cgi?locusId=6093).The frequency of Thr-Thr, Thr-Asn, and Asn-Asn genotype of ROCK2 gene?s Thr431Asn polymorphism was compared with control group and there was no statistical significance with non-metastatic group (p>0.05), but there was a statistical significance in the metastatic group (p0.05), but there was a statistical significance in the metastatic group (p0.05).This research is the first project that evaluate the role of ROCK-1 and ROCK-2 gene polymorphisms in breast cancer. In the light of these findings, it is possible that the Thr431Asn polymorphism of ROCK-2 gene can be use as a marker for the early predictor of metastasis at breast cancer.